Bucureștenii care locuiesc la bloc vor fi fericiți să audă noua veste. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat când nu vor mai exista probleme legate de căldură.

Potrivit primarului, în doi ani de zile bucureștenii vor simți o diferență în ceea ce privește furnizarea energiei termice. Totodată, Nicușor Dan a explicat și de ce durează atât de mult. Se pare că va fi nevoie de accesarea fondurilor europene pentru a rezolva întreaga problmă, iar acest lucru ncesită mai mult timp.

„În prima conferință de presă din 2021, am anunțat intenția Primăriei Capitalei de a cumpăra ELCEN, pentru a aduce la un loc producția și distribuția de energie termică și a moderniza în mod global sistemul de termoficare din București.

E nevoie de acordul Consiliului General al Municipiului București și al Guvernului pentru acest pas și am încredere că acest acord va fi obținut în curând”, a spus Nicușor Dan.

Sunt vizați toți cei care stau la bloc

Totodată, primarul general al Capitalei a mai precizat că problema datoriilor ELCEN a fost rezolvată cu ajutorul Ministerului Finanțelor. Astfel, absorbția de fonduri europene va fi mult mai ușoară de acum încolo.

Din păcate însă, acest lucru va dura câțiva ani, așa că bucureștenii vor mai avea de așteptat.

„În paralel, cu ajutorul Ministerului Finanțelor, am rezolvat prin compensare cea mai mare parte din problema datoriilor ELCEN, iar compania se află pe drumul spre ieșirea din insolvență și va putea deci să acceseze fonduri europene pentru modernizarea producției de energie termică. În același timp, luna viitoare vom lansa licitațiile pentru proiectul pe fonduri europene de modernizare a rețelelor de distribuție a energiei termice, astfel încât să nu mai fie avarii.

Vom avea la dispoziție 500 de milioane de euro pentru a pune la punct într-o măsură importantă sistemul de termoficare (distribuția plus producția), iar în 2 ani de zile bucureștenii vor simți o îmbunătățire semnificativă în furnizarea căldurii și apei calde”, a mai spus primarul general al Capitalei.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea