Sâmbătă după-amiaza, Guvernul Italiei a luat decizia suspendării tuturor zborurile dinspre şi către Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Motivul este apariţia unei noi tulpini de COVID-19, mai contagioasă, ce a determinat deja intrarea în lockdown a Londrei şi a unei părţi a Angliei.

„Ca guvern, avem datoria să protejăm cetăţenii italieni şi, din acest motiv, am notificat guvernul britanic că urmează să semnăm împreună cu Ministerul Sănătăţii o dispoziţie pentru suspendarea zborurilor cu Marea Britanie. Prioritatea noastră este să protejăm Italia şi compatrioţii noştri”, a anunţat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, pe pagina sa de Facebook.

Şi alte ţări vor interzice zborurile dinspre şi către Marea Britanie

Potrivit ministrului britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, noua tulpină este „scăpată de sub control”. El a avertizat că nivelul maxim de restricţii antiepidemice instituit la Londra şi într-o parte a Angliei în urma descoperirii acestei tulpini, care accelerează cu până la 70% transmiterea coronavirusului, ar putea dura până când se va desfăşura campania de vaccinare.

Belgia şi Olanda au anunţat de asemenea suspendarea zborurilor dinspre şi către Regatul Unit, în timp ce Germania pregăteşte o măsură similară.

În apropierea sărbătorilor de sfârşit de an, mai multe state europene înăspresc restricţiile antiepidemice, de teama unui al treilea val de COVID-19.

Alertă în Marea Britanie! Se caută răspunsuri de urgenţă

Şeful serviciilor medicale din Anglia, Chris Whitty, a precizat, sâmbătă, că noua tulpină de COVID-19 identificată în Marea Britanie se poate răspândi mai repede decât versiunea deja cunoscută şi se depun eforturi urgente pentru a se confirma că aceasta nu provoacă o rată de mortalitate mai ridicată, scrie Agerpres.

„Aşa cum s-a anunţat luni, Marea Britanie a identificat o nouă variantă a COVID-19”, a spus Whitty într-un comunicat.

El a afirmat că, deşi nu există dovezi actuale că noua variantă a coronavirusului provoacă o rată mai mare a mortalităţii sau că ar afecta eficienţa vaccinurilor, autorităţile britanice lucrează în regim de urgenţă pentru a confirma aceste lucruri.

„Am alertat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi continuăm să analizăm datele disponibile pentru a ne îmbunătăţi modul de înţelegere”, a mai spus oficialul britanic în comunicat.