Premierul Florin Cîțu vine cu noi informații legate de sărbătorile Pascale. Credincioșii vor fi cei mai fericiți. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, acesta susține că intervalul orar al restricțiilor pentru Slujba de Înviere va fi adaptat, în așa fel încât credincioșii să poată participa fizic.

El a mai subliniat fatpul că a ascultat toate propunerile făcute de reprezentanții cultelor, iar totul trebuie să se desfășoare în condiții de siguranță sanitară.

„Am avut astăzi o întâlnire extrem de utilă cu reprezentanții cultelor religioase din România. Am discutat soluții pentru ca, anul acesta, fiecare credincios care întâmpină în perioada următoare Sărbătorile Pascale sau alte ritualuri religioase specifice cultului din care face parte, să o facă în condiții de siguranță sanitară.

Am ascultat cu toată deschiderea propunerile reprezentanților fiecăruia dintre culte în ceea ce privește stabilirea unor derogări de la restricțiile actuale de circulație pe timp de noapte, strict pentru aceste sărbători”, anunță premierul Florin Cîţu, pe pagina sa de socializare.

Restricțiile de circulație vor fi adaptate

În ceea ce privește soluția găsită, potrivit premierului, va fi nevoie de adaptarea intervalului orar al restricțiilor de circulație, astfel încât credincioșii să poată participa fizic la Slujba de Înviere sau la sărbătorile fiecărui cult religios, cu condiția respectării regulilor de siguranță sanitară.

Totodată, premierul a făcut un apel la cultele religioase cerându-le să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinare. El a mai adăugat că vaccinarea este singurul lucru care ne va ajuta să depășim pandemia, scăzând numărul de infectări.

„În același timp, am făcut apel la reprezentanții cultelor religioase să susțină în rândul credincioșilor campania de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19. Vaccinarea rapidă a unui segment cât mai mare de populație ne va ajuta să depășim cât mai curând pandemia și cu cât mai puțini români afectați de virus.

Discuția de astăzi mi-a confirmat că există deplină înțelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populației. Colaborarea și comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertății religioase, chiar și în condițiile epidemiologice actuale,, adaugă premierul.

Florin Cîțu a mai vorbit și despre o serie de modificări pe care reprezentanții cultelor le consideră necesare, în privința înmormântării celor decedați din cauza infectării cu noul coronavirus.

Mai exact, potrivit acestuia, vor fi adaptate anumite norme pentru ca slujbele de înmormântare să poată fi oficializate.

„În colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de înmormântare cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține”, a adăugat Cîțu

De menționat este faptul că, Patriarhia Română a anunțat la rândul său joi că Slujba de Înviere se va desfășura normal, cu purtarea măștii de protecție și respectarea distanțării sociale.

„Deschiderea tuturor oficialităţilor pentru buna, ordonata şi în acelaşi timp fireasca desfăşurare a Slujbei de Înviere, ca şi a celorlalte sărbători proprii altor culte religioase în următoarea perioadă, indică faptul ca acestea se vor putea desfăşura normal”, a transmis joi Patriarhia, după discuţii pe această temă desfăşurate la Guvern.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea