Noile restricţii de circulaţie şi pentru agenţii economici, care erau aşteptate să intre în vigoare de sâmbătă, vor intra, de fapt, în vigoare începând de duminică, 28 martie.

Hotărârea de Guvern adoptată în şedinţa de joi şi care prevede noile măsuri, aplicabile în funcţie de rata de infectare din fiecare localitate, nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

Tasnádi István-Szilárd, prefectul judeţului Cluj, spunea vineri că, din discuţiile cu secretarul de stat Raed Arafat, măsurile s-ar aplica începând de sâmbătă, lucru confirmat şi de Raed Arafat pentru Capital.ro.

Ulterior însă, premierul Florin Cîţu a transmis public că, de fapt, restricţiile vor intra în vigoare începând de duminică.

“Precizări referitoare la Hotărârea CNSU privind noile măsuri. Astăzi (vineri – n.red.) se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie”, a declarat prim-ministrul.

Noile măsuri sunt raportate la incidență, fapt pentru care după publicarea HG în Monitorul Oficial, în cursul acestei după-amiezi, Comitetele județene pentru situații de urgență urmează să constate încadrarea în limitele incidenței, în termen de 48 de ore. Acest lucru se petrece pe baza datelor transmise de DSP-uri, pentru fiecare localitate, comitetelor pentru situații de urgență.

În consecință, toate măsurile care se raportează la incidență din acest HG vor intra în vigoare începând de duminică, și nu doar o parte dintre acestea, au precizat reprezentanţii Grupului de Comunicare Strategică.

Sfârşit de săptămână cu noi restricţii în România

Hotărârea de Guvern în cauză prevede, printre altele, limitarea circulaţiei, de la ora 20:00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în localităţile care au incidenţă mai mare de 4 la mia de locuitori, dar şi închiderea operatorilor economici la ora 18:00. Hotărârea nu a apărut încă în Monitorul Oficial, deşi mai sunt doar câteva ore până la termenul respectiv.

Autorităţile precizaseră, în repetate rânduri, că acest weekend este termenul pentru impunerea noilor restricţii.

Într-o discuţie cu jurnaliştii, prefectul de Cluj, Tasnádi István-Szilárd, a afirmat, vineri, că, din discuţiile cu secretarul de stat Raed Arafat, măsurile s-ar aplica doar de sâmbătă.

Multe dintre marile municipii au trecut de 4 la mie. Bucureştiul este la 6,67 la mie

“Conform discuţiilor purtate cu domnul Arafat, restricţiile vor urma să intre în vigoare începând cu ziua de mâine. Însă da, odată cu închiderea operatorilor economici începând cu ora 18, se vor închide şi terasele, din păcate”, a transmis prefectul de Cluj, citat de news.ro.

Potrivit ultimelor date transmise de Grupul de Comunicare Strategică, 11 judeţe sunt în scenariul roşu, iar multe dintre marile municipii au trecut de incidenţa de 4 la mie.

Incidenţa calculată pentru Capitală este de 6,67 la mie, iar judeţul Ilfov a trecut de incidenţa de 8 cazuri la mia de locuitori.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea