Tratamentul AstraZeneca se află deja în evaluarea de laborator a Comisiei de cercetare a Agenției Europene a Medicamentului (EMA), ceea ce trebuie să ne dea mari speranțe. 

Anticorpii Monoclonali în acțiune 

Un anticorp monoclonal este o proteină care are capacitatea de a se atașa de o structură specifică. Tixagevimab-ul și Cilgavimab-ul sunt cele două proteine care împreună se atașează de două părți diferite ale proteinei Spike a SARS-CoV-2. Cum știm, unde-s doi puterea crește, așa că eficacitatea produsului AstraZeneca este mai eficient în încercarea anticorpilor de a împiedica virusul să mai pătrundă în celulele organismului. Este de la sine înțeles, cum România este una dintre țările cu cel mic număr de vaccinări, varianta de tratament elaborată de AstraZeneca reprezintă o oportunitate nesperată, mai cu seamă pentru cele mai expuse persoane. De asemenea, pacienții cu boli cronice precum leucemia, cei care urmează un tratament oncologic cu citostatice sau cei cu boli respiratorii severe pre-existente au o șansă la viață în plus odată cu noua propunere a AstraZeneca. 

Tratamentele actuale bazate pe anticorpi oferă protecție de maximum doar 2 luni, însă, în cazul noului tratament, numit AZD7442, oferă o imunitate între 9 luni și un an. Conform AstraZeneca, riscurile de a dezvolta simptome se reduc cu 77%. 

Totodată într-o altă analiză a tratamentului pe pacienți confirmați pozitiv si cărora li s-a administrat serul AZD7442, au avut un răspuns la boală în primele 5 zile de la testare. Așadar s-a demonstrat că în acest interval deja nu mai puteau dezvolta o formă severă a bolii. 

AZD7442, în plin trial

Studiul Provent, este o cercetare pe un eșantion de 5.197 de participanți. Dintre aceștia 43% sunt persoane cu vârste de peste 60 ani. Testările au fost efectuate în 87 localități din mai multe state diferite, anume SUA, Anglia, Franța, Spania și Belgia. Participanții sunt persoane de peste 18 ani care au un răspuns imun anormal, persoane cu intoleranta la vaccin sau persoane care prezintă riscul dezvoltării unei forme severe a bolii. Pacienților le-au fost administrat intramuscular într-un raport de 2:1 o singură doză de AZD7442 de 300 mg, și celorlalți o soluție salină (placebo) în două doze diferite. Pacienții vor fi monitorizați în continuare timp de 15 luni.

Soluții pentru înfrângerea pandemiei

Testarea gratuită este una dintre metodele de prevenție pe care trebuie pus din ce în ce mai mult accentual, totul pe fondul augmentării campaniilor de informare, ar putea duce la evitarea situațiilor dramatice în care oamenii apelează mult prea târziu la ajutor.

Noul tratamentde la AstraZeneca, împreună cu o mai bună organizare a cazurilor ar reprezenta o gură de aer împotriva  valului 4 ce pare să facă legea în România. O intervenție din timp cu AZD7442 are potențialul de a salva mii de vieți zilnic, în situația în care de la începutul lunii până acum au fost depistate nu mai puțin de 90 mii de cazuri noi și numărul deceselor a trecut de 2000.