Cancelarul german Angela Merkel a reacționat fațâ de absenţa regulilor comune în Uniunea Europeană privind circulaţia persoanelor în spaţiul blocului comunitar, pe fondul îngrijorărilor ţărilor membre cu privire la răspândirea variantei Delta a COVID-19, relatează AFP.

Ea a spus că regretă că până în prezent nu s-a putut ajunge la o atitudine comună la nivelul statelor membre privind regulile de călătorie. Declarațiile au fost făcute de Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin susţinută împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Avem acum această situaţia în Portugalia, care poate putea fi probabil evitată. De aceea trebuie să muncim şi mai mult’, a adăugat ea, în contextul în care Lisabona s-a declarat foarte alarmată de recrudescenţa COVID-19.

Săptămâna trecută, Portugalia a înregistrat cel mai ridicat nivel zilnic de noi contaminări din februarie.

„Am avansat în ultimele luni”, a subliniat, totuşi, Angela Merkel. Ea a spus că acest lucru nu s-a întâmplat până acolo unde și-ar fi dorit să fie Uniunea Europeană.

Varianta Delta a COVID va deveni varianta dominantă pe continent

La rândul său, Ursula von der Leyen a apreciat că ‘nu este decât o chestiune de timp’ până când varianta Delta va deveni varianta dominantă pe continent.

‘Este important de continuat vaccinarea cât se poate de repede’, a adăugat ea, argumentând că este vorba de o cursă contracronometru împotriva acestei variante mai contagioase.

Cele 27 de state membre s-au pus recent de acord cu privire la coordonarea măsurilor lor pentru a facilita călătoriile în cadrul UE în perioada estivală prin adoptarea certificatul digital al UE privind COVID, dar au spus că iau în calcul posibilitatea reintroducerii restricţiilor în cazul apariţiei unei noi variante de coronavirus.

De la 1 iulie, o persoană care dispune de certificatul digital al UE privind COVID – atestând fie că a fost vaccinată, fie făcând dovada unui test negativ sau că a trecut prin boală şi are imunitate la infecţie – ar trebui să poată călători în spaţiul blocului comunitar fără restricţii, cum ar fi teste suplimentare sau carantină, precizează AFP.