Afacerile secrete dintre apropiații lui Donald Trump și oligarhii ruși care au legături cu Vladimir Putin sunt dezvăluite de o investigație jurnalistică publicată, duminică, de publicația „L’Espresso” în varianta tipărită, care a lucrat cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), Buzz Feed News și alte 108 publicații din 88 de țări.

Jurnaliștii au reconstituit în ultimele 16 luni fluxurile de spălare de bani, ascunși în întreaga lume. Sunt vehiculate nume de politicieni, oameni de afaceri și bancheri, toți implicați în transferuri suspecte de miliarde de dolari.

Bani care ajung și în Italia

Această nouă anchetă se numește Fincen Files, deoarece se bazează pe „rapoarte de tranzacții suspecte” trimise de băncile internaționale Agenției Americane de Combatere a Spălării Banilor (FINCEN).

Documentele arată cum sunt ascunse, spălate și reinvestite fluxurile de bani în valoare de miliarde de euro, furate din vistieria statelor naționale, acumulate din traficuri de droguri, mafie și alte infracțiuni, furate de la companii care gestionează servicii esențiale pentru populație.

Fișierele Fincen dezvăluie modul în care clicile de politicieni corupți, evazioniști fiscali și infractori de tot felul reușesc să-și ascundă averea în paradisurile fiscale și în companiile de interes.

Consecințe grave pentru cetățenii simpli din întreaga lume

Ancheta evidențiază că spălarea de bani are consecințe grave pentru cetățenii simpli din întreaga lume și documentează efectele tragice ale corupției asupra populațiilor cele mai sărace, care trăiesc în națiuni afectate de război, terorism, foamete și sărăcie.

În centrul anchetei se află rolul băncilor internaționale, care gestionează transferurile de bani, raportează tranzacțiile cele mai suspecte, dar nu sunt în măsură să controleze și să blocheze, așa cum scriu chiar ele în dosare, fluxurile enorme de bani murdari care traversează lumea.

Începând de duminică, rezultatele anchetei sunt publicate simultan de 110 ziare de pe toate continentele. În paginile publicației „L’Espresso” puteți citi cazuri colosale de spălare de bani care afectează în mod direct Italia.

Ancheta dezvăluie, de asemenea, harta completă a companiilor, vilelor, hotelurilor și proprietăților de lux achiziționate în Peninsulă de cei mai bogați oligarhi ruși, prin aceleași companii offshore semnalate ca suspecte de spălare de bani proveniți din activități ilegale.