Preşedintele Donald Trump a declarat luna trecută că vrea să-şi susţină discursul în sala Adunării Generale de la New York, chiar dacă liderii altor ţări nu vor participa din cauza pandemiei provocate de noul tip de coronavirus, conform agerpres.ro

Principalele activităţi din cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, cu discursuri succesive ale şefilor de stat, se vor derula în special prin videoconferinţă între 21 şi 29 septembrie.

În discursul său de marţi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a scos în evidenţă drept obiective pentru anul acesta lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19.

Decizia luată de Donald Trump

Oricine încalcă embargoul impus Iranului referitor la armele convenţionale va fi sancționat, conform unui decret pe care Donald Trump intenționează să-l emită. Decretul ar putea fi semnat în următoarele zile.

Surse apropiate situației au spus că decretul ar putea fi semnat în următoarele zile şi îi va permite lui Donald Trump să îi pedepsească pe cei care încalcă embargoul cu sancţiuni secundare. Aceștia vor fi privați de accesul pe piaţa americană.

Motivul acestei acţiuni este ambargoul ONU împotriva armelor impus Iranului, care este pe cale să expire, şi de a avertiza actorii străini că dacă vor cumpăra sau vinde arme Iranului vor fi sancţionaţi. Trebuie menționat că entităţile americane deja nu au voie să facă comerţ cu armament cu iranul.

De asemenea, nici Casa Albă şi nici misiunea iraniană la Naţiunile Unite nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

SUA vor să oprească Iranul din a procura arme ruse şi chineze

Conform celor spuse de către șeful diplomaţiei americane, SUA vor împiedica Iranul să-şi procure arme ruse şi chineze.

„Nu a fost făcut nimic până acum pentru a putea prelungi acest embargou şi, prin urmare, SUA îşi asumă responsabilităţile”, a transmis Mike Pompeo la postul de radio France Inter, făcând aluzie la dezacordurile dintre Washington şi Europa pe acest subiect.

„Vom acţiona astfel încât să împiedicăm Iranul să procure tancuri chineze şi sisteme de apărare aeriene ruse şi apoi să vândă arme către Hezbollah, torpilând astfel eforturile preşedintelui Macron în legătură cu Libanul”, a adăugat șeful diplomaţiei americane.

SUA s-au retras în 2018 din acordul în dosarul nuclear cu Iranul şi, ulterior, au adoptat sancţiuni dure împotriva Teheranului, pe care îl acuză de expansionism în Orientul Mijlociu prin relee locale precum puternica miliţie şiită Hezbollah din Liban.

SUA au activat oficial la 21 august la ONU o procedură controversată, aşa-numită ‘snapback’, pentru a cere reintroducerea de sancţiuni internaţionale împotriva Iranului, între care şi prelungirea embargoului asupra armelor.

Începând cu 20 septembrie, termenul limită de o lună impus de procedură, SUA vor trebui prin urmare să confirme că aceste sancţiuni sunt din nou în vigoare.

Totuși, Washingtonul se izbeşte de refuzul categoric al aliaţilor săi europeni – Franţa, Germania, Marea Britanie – şi al altor mari puteri, China şi Rusia, cosemnatare ale acordului din 2015 menit a împiedica Iranul să se doteze cu arma atomică în schimbul ridicării unora dintre sancţiunile care îi sufocă economia.