Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, vrea să ”revitalizeze” relațiile cu Uniunea Europeană. Acesta a avut vineri, o convorbire telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite AFP.

“El a subliniat sprijinul pentru Uniunea Europeană şi angajamentul de a repara şi revitaliza parteneriatul SUA-UE”, a indicat Casa Albă într-un scurt comunicat.

În cursul acestei convorbiri, cei doi lideri au convenit să suspende timp de patru luni taxele vamale pe care le aplică în contextul vechiului litigiu Boeing /Airbus.

Uniunea Europeană şi SUA au convenit să suspende suprataxele vamale în valoare de miliarde de dolari pe care le-au impus fiecare pentru produsele celeilalte părţi, relaxând o dispută care durează de 16 ani cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi UE pentru industria lor aeronautică, transmite Bloomberg.

Lovitură pentru Donald Trump

Încă o lovitură pentru Donald Trump. Fostul președinte al Statelor Unite are, din nou, o plângere făcută pe numele lui din cauză că a „incitat un atac asupra Capitoliului”. Astfel, un ales democrat din Congresul american a depus plângere vineri împotriva lui Donald Trump, a doua care îl vizează pe fostul preşedinte, pentru că a „incitat un atac asupra Capitoliului” al susţinătorilor săi pe 6 ianuarie, transmite AFP.

„Incapabil să accepte înfrângerea, Donald Trump a purtat un război deschis împotriva transferului paşnic al puterii” către Joe Biden, a scris Eric Swalwell, ales în Camera Reprezentanţilor.

„El şi-a minţit fără încetare susţinătorii afirmând că alegerile le-au fost furate”, a adăugat el, „şi în cele din urmă a făcut apel la suporterii săi să vină la Washington” pentru o manifestaţie pe 6 ianuarie.Într-un lung discurs susţinut în faţa Casei Albe, Donald Trump le-a spus atunci miilor de manifestanţi: „Luptaţi-vă ca nişte diavoli”

Eric Swalwell îi vizează de asemenea în plângerea sa, depusă la un tribunal din Washington, pe fiul miliardarului Donald Trump Jr., pe avocatul său Rudolph Giuliani şi pe alesul republican din Camera Reprezentanţilor Mo Brooks.

Toţi au luat cuvântul în cadrul aceleiaşi reuniuni.

„Acuzaţii au adunat, inflamat şi încurajat mulţimea agresivă şi, din acest motiv, sunt în întregime responsabili pentru pagubele şi distrugerea care au urmat”, a notat el.

Un purtător de cuvânt al lui Donald Trump, Jason Miller, a reacţionat printr-un comunicat în Washington Post, calificându-l pe Eric Swalwell drept „un nimeni fără credibilitate”.