Cu trecerea timpului şi până la aflarea rezultatelor alegerilor din Grecia, cruciale pentru rămânerea Atenei în Eurozona, viitorul Uniunii ia lent contur prin intermediul cuvintelor liderilor.
"Avem nevoie de o uniune politică", a spus Merkel, care a anunţat că la următorul summit european de la sfârşitul lunii iunie va prezenta celor 27 de state membre un plan de lucru. În următorii ani, a explicat ea, distanţa între ţările din Eurozona şi restul Uniunii va continua să crească "pentru că ţările din uniunea monetară trebuie să coopereze îndeaproape". Porţile vor rămâne mereu deschise petru toţi, a mai spus cancelarul german. "Totuşi nu putem să ne oprim pentru că unii nu vor să continue".
Şi pentru Monti, calea de urmat este clară. Uniunea Europeană, a observat el într-un discurs ţinut la Palermo, trebuie "să meargă către uniunea bancară care, după părerea mea, trebuie să fie numită uniune financiară". Premierul italian consideră, totodată, că este important ca "în viitorul apropiat" ţările membre din Eurozona să-şi exprime "voinţa de a păstra moneda unică". O perspectivă în care se includ eurobondurile. "Este important – potrivit lui Monti – ca această propunere să rămână pe masa tratativelor şi să fie aprofundată într-un orizont de timp, şi nu pe termen lung". La Bruxelles, ministrul Afacerilor Externe Enzo Moavero a comentat cuvintele lui Merkel şi a dezvăluit că Italia este foarte atentă şi pozitivă la o uniune politică consolidată.
Preşedintele Eurogrupului Juncker a subliniat, azi, exigenţa de "a face un salt de calitate" pentru consolidarea Uniunii Europene, "cu orice preţ". Pentru viitorul UE sunt zile şi săptămâni "cu adevărat cruciale. Trebuie să demonstrăm că suntem gata să facem tot ce este necesar pentru a salva stabilitatea zonei euro", chiar şi ajutând Spania să-şi rezolve problema redresării sectorului bancar.
Preşedintele Eurogrupului consideră că este încă devreme să facă previziuni cu privire la timp şi bani în legătură cu Spania (zvonurile spun că este nevoie de ajutoare care oscilează între 50 şi peste 100 miliarde euro). Soluţia în cazul Spaniei ar putea, oricum, să fie pe masa următoarei şedinţe a Eurogrupului, fixată pe 21 iunie. Recurgând la prevederile regulamentului operativ al EFSF, Fondul de Salvare al statelor, ar putea acorda Madridului un împrumut în schimbul unor măsuri mai puţin draconice faţă de cele impuse Greciei, Irlandei şi Portugaliei.
În ciuda rezultatului relativ pozitiv al licitaţiei de titluri de Stat lansate azi de Madrid, agenţia de rating Fitch a decis să retrogradeze cu trei poziţii Spania, de la A la BBB, la numai două trepte deasupra nivelului cel mai slab. De peste ocean, preşedintele FED a cerut Europei "să facă mai mult" pentru a depăşi criza şi pentru a calma temerile pieţei financiare, deoarece criza datoriei europene, a subliniat Bernanke, expune Statele Unite la "riscuri semnificative".
SURSA: RADOR