Consiliul Concurenţei a sancţionat Asociaţia Naţională a Tehnicienilor Dentari (ANTD) cu amendă în valoare de 20.000 lei pentru fixarea tarifelor de referinţă pentru lucrările de protetică dentară.

În cadrul investigaţiei declanşată de Consiliul Concurenţei prin autosesizare în anul 2005, s-a constatat că membrii Consiliului Director al asociaţiei au dezbătut, în cadrul şedinţelor din perioada iulie – noiembrie 2004, redactarea unei liste de preţuri etalon aplicabile produselor realizate de către tehnicienii dentari. Tot în cadrul acestor întâlniri, Consiliul Director al ANTD a decis şi publicarea Tarifelor de referinţă pentru protetică dentară, în revista Tehnica Dentară.

Stabilirea şi publicarea unor tarife de referinţă constituie o încălcare gravă a prevederilor legii concurenţei, deoarece are ca obiect denaturarea concurenţei care trebuie să se manifeste între laboratoarele de tehnică dentară/ tehnicienii dentari ce operează pe piaţa serviciilor de protetică dentară din România.

„O asociaţie care face recomandări membrilor săi poate intra sub incidenţa Legii concurenţei. Chiar dacă recomandarea nu are un efect obligatoriu, aceasta este interzisă atunci când are ca obiect sau ca efect determinarea comportamentului concurenţial al membrilor săi”, a declarat Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei.

Autoritatea de concurenţă a constatat şi nulitatea prevederilor din Actul Constitutiv şi din Statutul ANTD, potrivit cărora unul dintre obiectivele acestei asociaţii era promovarea şi susţinerea de tarife minimale în vederea evitării concurenţei neloiale şi a competitivităţii neprofesionale. Consiliul Concurenţei a solicitat ANTD modificarea acestor acte în sensul eliminării dispoziţiilor anticoncurenţiale menţionate.

Legea concurenţei se aplică agenţilor economici sau asociaţiilor de agenţi economici atunci când practica săvârşită de aceştia are ca obiect sau ca efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia.

Conceptul de agent economic desemnează orice entitate angajată într-o activitate economică, indiferent de statutul său juridic şi de modul în care aceasta este finanţată. Orice activitate constând în oferirea de bunuri sau de servicii pe o piaţă determinată reprezintă o activitate economică.

Prin asociaţii de agenţi economici se înţeleg toate asociaţiile profesionale, indiferent de piaţa pe care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv asociaţiile din care fac parte profesiile liberale.

Data: 10 aprilie 2008

Sursa: Consiliul Concurentei