Compania americană, care nu a dorit să dea publicităţii valoarea tranzacţiei, a precizat că este pentru prima dată când a cumpărat aeronave pentru reţeaua sa de livrare, după ce în ultimii ani a închiriat aparate pentru aceste operaţiuni.

Cele 11 aeronave, care vor fi transformate pentru a transporta mărfuri, se vor alătura reţelei de transport aerian a Amazon până în 2022, se arată într-un comunicat al celui mai mare retailer online global.

În iunie, Amazon a închiriat 12 avioane Boeing 767-300 transformate pentru a transporta mărfuri de la Air Transport Services Group Inc, astfel încât flota sa depăşeşte 80 de aparate.

“Având aeronavele noastre şi altele închiriate în flota noastră în creştere putem să ne gestionăm mai bine operaţiunile”, a afirmat Sarah Rhoads, vicepreşedinte Amazon Global Air.

În octombrie, gigantul american anunţa că investiţiile sale masive în infrastructura necesară livrării mărfurilor vor continua probabil în următorii ani.

Analiştii apreciază că Amazon îşi poate permite astfel de cheltuieli pentru că este una dintre puţinele companii care nu au fost afectate de criza provocată de pandemie. Oamenii au apelat la serviciile Amazon pentru diverse cumpărături, ceea ce a ajutat compania să înregistreze profituri şi venituri record.

Teoria conspirației, prezentă pe Amazon

Gigantul Amazon profită din plin de dezinformările privind pandemia și mișcarea QAnon și de valul de teorii ale conspirației care nu au fundament real, scrie site-ul Politico. Jurnaliștii de aici au analizat sutele de cărți vândute pe piața globală online a gigantului retailer online.

Și au descoperit că pe zeci de site-uri europene și americane ale Amazon, peste 80 de titluri susțin că pandemia în curs este o mare farsă. Sau că vaccinurile sunt dăunătoare. Sau că oamenii ar trebui să fie circumspecți în fața lockdown-urilor naționale. Toate acestea sunt promovate chiar de algoritmii proprii ai Amazon, pentru a-i atrage pe oameni să cumpere cărți care promovează teorii ale conspirației.

Lista este însă mai lungă. Aproximativ 100 de cărți asociate cu controversata mișcare QAnon sau afirmații nedovedite conform căora există un așa-zis complot al Deep State pentru a submina președinția lui Donald Trump se pot regăsi pe piața online Amazon, în mai multe limbi, arată Politico.

Toate aceste titluri au strâns mii de recenzii pozitive, cu cititori care se dau în vânt după teoriile conspirației conform cărora Bill Gates, Angela Merkel și alți lideri folosesc pandemia pentru a submina libertățile oamenilor în propriul beneficiu. O parte dintre cărți sunt incluse în serviciile de abonament Amazon, Kindle Unlimited și Audible, permițând publicului să citească/ să asculte cărți electronice sau audio în schimbul unei taxe lunare.