Alianţa Maghiară din Transilvania (AMT), alcătuită din Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi Partidul Civic Maghiar (PCM), a reacţionat la declaraţiile preşedintelui României printr-un comunicat transmis agenţiei ungare de presă MTI, informează Rador.

Ce aveți, bre, cu Vadim?

Potrivit AMT, declaraţia lui Klaus Iohannis a fost rostită într-un stil care l-a depăşit chiar şi pe cel al lui Vadim Tudor, preşedintele României încercând să sperie lumea spunând că PSD – partid cunoscut pentru atitudinea sa antimaghiară – “a dat Transilvania maghiarilor”. AMT s-a referit la Corneliu Vadim Tudor, fostul preşedinte al Partidului România Mare, care a fost un naţionalist extremist, antimaghiar şi iredentist. În titlul comunicatului, Alianţa Maghiară din Transilvania se întreabă dacă “Iohannis este noul Vadim”.

Eșecuri, o trecere în revistă

“Guvernul României şi preşedintele Klaus Iohannis, care eşuează tot mai evident în gestionarea actualei crize, au apelat la un vechi şi eficient truc şi au scos din mânecă, din nou, asul maghiar, pentru a distrage atenţia de la eşecurile din gestionarea crizei”, mai scriu maghiarii. Printre eşecuri, în comunicat se menţionează spitalele ajunse în carantină, falimentul economic tot mai ameninţător, sutele de mii de şomeri şi haosul cauzat de epidemia de coronavirus.

Un președinte protocolar

Alianţa Maghiară din Transilvania constată că, în decursul anilor care au trecut, Klaus Iohannis nu a reuşit să se adreseze celor peste un milion şi jumătate de maghiari din Transilvania în limba lor maternă, cu excepţia unor mesaje protocolare, rostite de Paşti. “Este scandalos că, în jocurile sale partizane, preşedintele ironizează PSD în limba maghiară, încercând astfel să influenţeze competiţia politică în favoarea fostului său partid, Partidul Naţional Liberal, spun reprezentanții AMT.

Inamici, pe vreme de pandemie

”În trecut, membrii comunităţii noastre au fost ameninţaţi chiar şi cu spânzurarea pentru dorinţa legitimă de a utiliza în mod liber simbolurile maghiare, am fost atacaţi cu bastoane în cimitirul nostru militar strămoşesc, a fost făcut imposibil învăţământul medical în limba maghiară, iar o dată cu discursul de acum al lui Klaus Iohannis antimaghiarismul din România a ajuns, iarăşi, la un nou nivel. Este foarte vizibil că preşedintele, care are în spate un sprijin consistent din partea serviciilor secrete, incită şi instigă la ură, în speranţa unui câştig politic de moment. Însă, prin asta, el construieşte din comunitatea noastră etnică, apelând la metode din secol XX, imaginea unui inamic. Şi o face într-un mod în care, în această situaţie de epidemie, în care spiritele sunt oricum încinse, consecinţele sunt imprevizibile”, se arată în comunicatul AMT.

Se cer scuze

Alianţa Maghiară din Transilvania solicită preşedintelui României să îşi ceară scuze imediat, adăugând că, în condiţii normale, scuzele ar trebui însoţite de o demisie. AMT subliniaă că, pentru România şi cetăţenii săi, pericolul este reprezentat nu de dorinţa de autonomie a comunităţii maghiare, ci de “gestionarea deosebit de deficitară a crizei actuale, din caza căreia au fost zilnic sute de victime”. Comunicatul de presă este semnat de copreşedinţii Alianţei Maghiare din Transilvania, István Csomortányi şi János Mezei.