Deputatul PSD Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă. Mai exact, acesta este de părere că  cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri de Covid-19, bazate pe testări, sunt puțin credibile în această perioadă.

„Este foarte probabil să crească bilanțul infecțiilor în una-două săptămâni, dar cred că o să fie o creștere tranzitorie, nu cred că va fi o creștere de lungă durată, e normal să fie așa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacțiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare.

Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, pentru că cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puțin credibile, în această perioadă”, a spus Alexandru Rafila, la RFI.

Totodată, reprezentantul României la OMS a mai precizat că se așteaptă ca bilanțul Covid-19 să crească după weekend-ul de Paște. În ceea ce privește campania de vaccinare anti-covid, Rafila susține că are anumite ”dubii” în legătură cu ritmul de vaccinare din următoarea perioadă.

El consideră că există soluții care pot impulsiona vaccinarea, însă niciuna dintre ele nu este suficientă pentru a se ajunge la numărul de persoane dorit.

„Eu nu cred că este în grafic sau mă rog, este în grafic în acest moment, dar rămâne de văzut dacă în următoarea lună această cadență se va păstra, pentru că în acest moment există o disponibilitate mult mai mare de vaccin decât de doritori și faptul că se încearcă diverse soluții, cum ar fi aceste locuri de vaccinare direct din mașină sau maratonul de vaccinare care a fost la Timișoara sau se va desfășura și în alte mari orașe, sigur că sunt soluții care pot impulsiona vaccinarea, dar nu sunt suficiente”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila în contrazice pe Florin Cîțu 

În ceea ce privește declarațiile făcute de premierul Florin Cîțu potrivit cărora imunitate colectivă în România va fi atinsă în luna august, Rafila consideră că acest lucru s-ar putea întâmpla de abia în luna octombrie.

Totodată, el a mai adăut că este nevoie de o campanie de informare permanentă către toate categoriile populației, atât din mediul rural cât și urban, pentru a ajunge la numărul menționat de premier.

„Cred, personal, că dacă nu o să avem o campanie de informare permanentă și țintită pentru diversele categorii de populație, pentru mediul rural, pentru mediul urban, pentru tineri, pentru persoanele vârstnice, dar trebuie să fie particularizată, atunci s-ar putea să nu atingem această țintă de 10,4 milioane. Oricum, la sfârșitul lunii august, cum preconiza primul-ministru, eu personal am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp așa de scurt, ar însemna să vaccinăm 200.000 de persoane în fiecare zi. Vedeți că ritmul nu depășește în general 80.000. Așa că probabil că luna octombrie este un termen mai realist, din punctul meu de vedere”, a mai spus social-democratul.