Profesorul Alexandru Rafila, șeful Societății Române de Microbiologie, vorbeşte despre situaţia epidemiologică din prezent din ţara noastră şi compară situaţia cu cea din Italia. Din păcate, noi avem de zece ori mai multe cazuri decât italienii, raportat la populaţie, iar asta s-a întâmplat în doar două luni.

„Avem de zece ori mai multe cazuri decât Italia raportat la populație și am reușit această «performanță» în doar două luni”, a precizat Alexandru Rafila, într-o intervenţie la Digi24.

Diferenţa majoră între Italia şi România? În vreme ce în Italia populaţia respectă regulile, iar viața se desfășoară „cvasinormal”, în România lucrurile merg în direcția opusă. Medicul consideră că ar fi de ajuns ca toată lumea să respecte regulile de igienă și de distanțare socială pentru ca lucrurile să se amelioreze.

Trebuie evitate măsurile care pot ostiliza populaţia

Alexandru Rafila a indicat şi importanţa autorităţilor locale în gestionarea acestei situaţii, pentru că ele cunosc cel mai bine specificul local și știu ce fel de măsuri și cu ce intensitate trebuie impuse, astfel încât viața comunității să nu fie perturbată.

„Este foarte important să nu luăm măsuri excesive, care să ostilizeze populația”, a mai precizat medicul.

Profesorul Rafila a mai vorbit şi despre secţiile de Terapie Intensivă, care sunt suprasolicitate în acest moment din cauza pacienţilor cu coronavirus.

„Paturile ATI dedicate acestor pacienți s-au umplut. Dacă la nivel național avem 2.600-2.800 de paturi ATI funcționale, 300-400 (ocupate de pacienți COVID – n.red.) reprezintă o cifră importantă doar pentru o patologie. (…) E o presiune pe sistem”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.