Premierul Ludovic Orban a vorbit, duminică seară, despre restricţiile pe care Guvernul României ar putea fi nevoit să le ia. El a subliniat că nu îşi doreşte introducerea unor noi astfel de restricţii, ci dimpotrivă, există planul pentru relansare economică ce urmează să ajute oamenii să nu fie afectaţi de pierderea locurilor de muncă sau de scăderea veniturilor.

“Repet la fiecare ieșire publică, nu vrem să mai introducem nicio restricție. Nu vrem să mai luăm nicio măsură care să afecteze economia. Dimpotrivă, am pus la punct un plan pentru relansarea economică, pentru că nu vrem ca oamenii să fie afectați să își piardă locurile de muncă, să le scadă veniturile. Dimpotrivă, ne dorim să revenim cât mai repede la o economie care să funcționeze cât mai aproape de normal.

Eu spun că nu dorim să ajungem aici (noi restricţii – n.red.). Obiectivul nostru este să nu mai luăm nicio măsură de restricție și să și putem continua măsurile de relaxare, care nu au rămas foarte multe. Să știți că alte țări nu au avut strategia de ridicare a restricțiilor, de relaxare așa cum am gândit-o noi, etapizată, din 15 în 15 zile, luate în ordinea activităților care, pe baza evaluărilor de risc epidemiologic, prezentau cel mai mic risc epidemiologic. Noi am avut o gândire foarte bine pusă la punct. În alte țări nu s-a procedat în felul acesta”, a declarat Orban pentru B1 TV.

“Ce se întâmplă la noi a arătat foarte clar că acest virus este periculos”

Premierul României a mai subliniat şi faptul că orice persoană “cu bun simț, care are o minimă dorință de a se informa”, înţelege imediat că suntem puşi în faţa unui virus periculos. Trebuie “să moară cineva din familie ca să se trezească oamenii și să înțeleagă acest pericol?”, s-a întrebat retoric Orban.

“Este de domeniul evidenței pentru orice om cu bun simț, care are o minimă dorință de a se informa, că avem de-a face cu un virus, avem de-a face cu un virus periculos, care a provocat milioane de îmbolnăviri și care a provocat aproape 600.000 de decese la nivel mondial. Să negi existența virusului, să bagatelizezi acest pericol… inclusiv ce se întâmplă la noi a arătat foarte clar că acest virus este periculos. Sigur că la marea majoritate nu dă simptome grave. Trebuie să se îmbolnăvească cineva din familie ca un om să înțeleagă pericolul? Sau – Doamne, ferește! – să moară cineva din familie ca să se trezească oamenii și să înțeleagă acest pericol? Pericolul există și e un pericol mare, care pândește pe oricine nu respectă regulile.

Este o situație care ne îngrijorează și, analizând creșterea numărului de cazuri, am dispus o serie de măsuri. Soluția cea mai simplă este să îi convingem pe români să respecte regulile, să îi convingem pe toți actorii instituționali, indiferent că sunt din zona publică sau privată, care au responsabilități în aplicarea legislației, în implementarea regulilor, să respecte aceste reguli, purtatul măștii, păstrarea distanței fizice de protecție sanitară, care este de 1,5 metri. Chiar și afară, când ne apropiem unul de celălalt, dacă particulele de lichid care ies sunt inspirate, se poate transmite virusul”, a mai declarat Ludovic Orban, potrivit b1.ro.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea