Jens Stoltenberg spune că situația din Ucraina se va înrăutăți

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a spus e că trebuie să fim pregătiți de vești proaste în ceea ce privește războiul din Ucraina.

„Ar trebui să fim pregătiți și pentru vești proaste. Războaiele se dezvoltă în etape. Dar trebuie să sprijinim Ucraina atât în perioadele bune, cât și în cele rele”, a precizat el.

În același timp, Jens Stoltenberg a subliniat importanța stimulării producției de muniții și a recunoscut că Alianța nu a reușit să răspundă în totalitate la cererea semnificativă de muniții din partea Kievului.

„Cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât mai repede se va încheia războiul”, a spus Stoltenberg.

El a menționat că Ucraina se confruntă acum cu o „situație critică”, dar a refuzat să ofere recomandări specifice privind acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă Kievul.

„Îi voi lăsa pe ucraineni și pe comandanții militari să ia aceste decizii operaționale dificile”, a adăugat Stoltenberg, citat de agenția de presă de stat rusească TASS.

De asemenea, el a comentat asupra provocărilor cu care se confruntă industria europeană de apărare: „Una dintre problemele pe care ar trebui să le abordăm este fragmentarea industriei europene de apărare”.

Șeful NATO consideră că abordarea acestei probleme este în interesul Europei și benefică pentru menținerea locurilor de muncă în industrie. El a subliniat importanța de a preveni creșterea prețurilor munițiilor pe fondul cererii crescute.

„Războaiele sunt în mod inerent imprevizibile. Dar știm că, cu cât sprijinim mai mult Ucraina, cu atât mai repede se va încheia războiul”, a conchis oficialul NATO.

Și Mircea Geoană a tras un semnal de alarmă

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat că urmează o perioadă extrem de grea pe frontul din Ucraina. Potrivit acestuia, rușii vor ataca violent infrastructura energetică ucraineană.

Se anunță lupte grele în Ucraina. Geoană a spus că urmează „cinci-șase luni de zile” de lupte grele în Ucraina. Potrivit lui, în această iarnă, rușii vor ataca „violent, brutal” infrastructura energetică.

„Vedem că Federația Rusă a pus deoparte un număr important de rachete pentru a fi folosite împotriva infrastructurii ucrainene. Față de anul trecut și Ucraina este mai bine pregătită. Anticipăm, însă, un asalt violent, brutal, împotriva unor infrastructuri care trebuie să asigure curent, energie, căldură pentru ucraineni”, a declarat el la Interviurile Digi24.ro.

Secretarul general adjunct al NATO a spus însă că Ucraina este ajutată să treacă peste această iarnă grea. Potrivit acestuia, „este încă o dovadă a modului barbar în care Rusia înțelege să ducă acest război. Sunt multe generatoare care au fost trimise Ucraina, sisteme care să compenseze efectualele atacuri”.

Mircea Geoană a adăugat că cele două armate nu vor sta în tranșee și că NATO se așteaptă la „o dinamică destul de susținută pentru acest sezon rece”.