Alertă meteo de vreme rea. Vântul și ceața fac ravagii. S-a emis Cod Galben în aceste zone

Vremea își face puternic cei de cap iar cei de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis noi avertizări Cod galben de intensificări ale vântului, ceață și burniță în 12 județe.

Astfel, până la ora 17:00, în zona de munte a judeţelor Maramureş şi Bistriţa-Năsăud se vor semnala intensificări temporare ale vântului, care la rafală vor depăşi 90 – 100 km/h. De asemenea, până la aceeaşi oră, în localităţi sau zone din judeţele Caraş-Severin, Arad, Bihor, Timiş şi Hunedoara vântul va depăşi local la rafală 55-65 km/h, izolat 75 km/h, iar pe crestele montane 80 – 90 km/h. În zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine, a judeţelor Gorj şi Vâlcea, viteza vântului la rafală va atinge 90 – 110 km/h, izolat viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Până la ora 15:00, în mai multe localităţi din judeţul Botoşani va cădea burniţă, fenomen care favorizează şi depunerea de polei, iar în zona joasă a judeţelor Suceava şi Neamţ se va semnala local ceaţă, care determină reducerea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat, sub 50 metri, dar va cădea şi burniţă.

Alertă meteo de vreme rea. Vântul și ceața fac ravagii. S-a emis Cod Galben în aceste zone

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum 6 ore.

În zona de munte a judeţelor Gorj și Vâlcea se anunță rafale de 110 km/h.

Până la ora 17:00, cu precădere în zona de munte, în județele Caraş-Severin, Arad, Bihor, Timiş și Hunedoara este anunțat vânt care depășește la rafală 55-65 km/h, izolat 75 km/h, iar pe crestele montane 80 – 90 km/h.

Până la aceeași oră, în zona de munte a județelor Gorj și Vâlcea se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale ce vor atinge 90 – 110 km/h, izolat viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii sub 100 m.

Temperaturi neașteptate în luna decembrie

Alertă meteo de vreme rea. Vântul și ceața fac ravagii. S-a emis Cod Galben în aceste zone

Vremea va continua să fie capricioasă și în perioada sărbătorilor de iarnă. Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit în urmâ cu câteva zile despre temperaturile din următoarele săptămâni. Potrivit acesteia, în perioada Crăciunului, temperaturile din România vor fi peste media normală a acestei perioade, lucru care va fi valabil în regiunile din întreaga țară. „Este posibil ca și decembrie, așa cum arată estimările la acest moment să fie o lună mai caldă decât în mod obișnuit, luând în considerare faptul că, așa cum arată informațiile la acest moment, putem să contăm pe temperaturi peste mediile climatologice ale fiecărei săptămâni în aproape toată țara, cu cele mai mari abateri în special în partea de sud, în partea de vest, nord-vest a țării și vorbim de săptămâna 7-14 decembrie, care anticipează abateri termice mai mari de 3,5 grade Celsius față de normalul acestei săptămâni.

Alertă meteo de vreme rea. Vântul și ceața fac ravagii. S-a emis Cod Galben în aceste zone