UPDATE

Surse judiciare au transmis că ar fi vizate angajări din perioada 1 noiembrie 2020 – 31 august 2021.

Procurorii DNA au cerut registrul de prezență, angajările făcute în perioada menţionată, precum şi delegările spre diferite instituţii ce aparţin de Primăria Capitalei.

Surse politice afirmă că totul ar viza angajările făcute de Nicuşor Dan la Primărie, ca parte a înţelegerii cu Ludovic Orban, fostul preşedinte PNL, notează Stiripesurse.ro.

 

Ştirea iniţială

S-a dat alarma la Primăria Capitalei! Procurorii DNA au descins în forţă.

Procurorii fac percheziţii la Primăria Capitalei! Au intrat peste Nicuşor Dan în birou

Mai exact, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a transmis, joi dimineaţă, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează percheziţii chiar în acest moment la Primăria Generală a Capitalei.

Mai mult, procurorii DNA ar fi intrat inclusiv în biroul lui Nicuşor Dan. Edilul a lăsat de înţeles că ar fi vorba despre cercetarea unor infracţiuni făcute în trecut, fără să explice la ce perioadă de timp se referă. Este vorba, mai exact, despre anumite angajări fictive.

“Lucrători de la DNA fac percheziții la Primărie, se fac percheziții în biroul meu. DNA are mandat de a ridica documente. (…)

Da. Care fac o percheziție. Nu știu. Au ajuns la mine la birou, au spus că vor să facă o percheziție.

Eu le-am spus că plec la o conferință de presă. Mi-au spus ceva de resurse umane, dar pentru că pregăteam lucrurile pe care urma să vi le spun, o să discut cu ei când mă întorc.

Au venit la mine, eu fiind şeful instituţiei, ca să îmi spună că au mandat de a ridica documente şi le-am spus: Da, sigur!”, le-a spus primarul general jurnaliştilor, joi dimineaţă.

DNA a explicat ulterior motivul descinderilor de la Primăria Capitalei

Ulterior, a apărut şi o poziţie oficială din partea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Percheziţiile au loc atât la Primăria Generală a Capitalei, cât şi la alte instituţii publice din Bucureşti. Totul vizează infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2020 – 2021, se arată într-un comunicat oficial al DNA.

Reamintim că Nicuşor Dan a preluat mandatul de primar general de la Gabriela Firea şi a depus jurământul de învestitură pe 29 octombrie 2020.

“Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentanți ai mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2020 – 2021.

În cursul zilei de 20 ianuarie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare la 3 instituții publice situate în municipiul București.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în mesajul postat pe site-ul DNA.