Grupări extremiste ar plănui o serie de atacuri la Moscova

Ambasada SUA la Moscova a emis un avertisment adresat cetățenilor americani care se află încă în Rusia.

Conform textului publicat pe site-ul Ambasadei, misiunea diplomatică din Moscova monitorizează rapoarte care indică planuri iminente ale extremiștilor de a viza adunările mari din oraș, inclusiv concerte. Cetățenii americani sunt sfătuiți să evite adunările mari „în următoarele 48 de ore”.

Ambasada, care a îndemnat în repetate rânduri toți cetățenii americani să părăsească Rusia, nu a oferit alte detalii despre natura amenințării. A subliniat însă importanța evitării concertelor și a mulțimilor, și a cunoașterii în orice moment a locației lor.

Avertismentul vine după ce FSB a anunțat că a dejucat un atentat islamist

Avertismentul misiunii diplomatice americane a venit la câteva ore după ce FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, succesorul KGB-ului din perioada sovietică, a anunțat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova, pentru care o celulă a grupării militante musulmane sunnite Stat Islamic ar fi fost responsabilă.

Conform FSB-ului, această celulă a Statului Islamic operează în regiunea rusă Kaluga, ca parte a ramurii afgane a grupării.

ISIS-Khorasan este o ramură a organizației teroriste ISIS. Aceasta urmărește crearea unui califat în Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan și Iran.

Potrivit FSB, celula teroristă islamică „se pregătea să atace credincioșii unei sinagogi folosind arme de foc iar, când au fost abordați, militanții au opus rezistență și au fost neutralizați prin focuri de ripostă de către forțele speciale rusești”.

„Arme de foc, muniție, precum și componente pentru fabricarea unui dispozitiv exploziv improvizat au fost găsite și confiscate”, a mai transmis serviciul rus de securitate.

Moscova
Kremlin, Moscova; SURA FOTO: Dreamstime

Ar putea escalada războiul din Ucraina

Amintim că generalul-colonel Vladimir Zarudniţki, în calitate de șef al Academiei Militare a Statului Major General al armatei ruse, a emis un avertisment cu privire la conflictul din Ucraina.

Conform oficialului rus, probabilitatea ca forțele Moscovei să se implice într-un nou conflict crește „semnificativ”.

„Posibilitatea unei escaladări a conflictului din Ucraina – de la extinderea celor care participă la forţele proxy folosite pentru confruntarea militară cu Rusia până la un război pe scară largă în Europa – nu poate fi exclusă”, a declarat Vladimir Zarudniţki, conform informațiilor publicate de RIA și preluate de Reuters.

Mai multe puteți citi aici.