COVID îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să rămână pe loc. Acesta ar fi trebuit să se deplaseze într-o vizită oficială în Republica Letonia. Președintele urmă să stea în această țară vineri şi sâmbătă. O situație de ultim moment l-a forțat însă pe Klaus Iohannis să amâne plecarea peste hotare. Motivul este legat de COVID. Mai exact, președintele Letoniei tocmai a fost confirmat astăzi pozitiv cu noul coronavirus.

„Vizita oficială a preşedintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Letonia, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada 15 – 16 octombrie, a fost amânată, având în vedere faptul că preşedintele Letoniei a fost confirmat pozitiv la infectarea cu SARS-CoV2”, a confirmat Administraţia Prezidenţială.

Biroul de presă al președintelui din Letonia a informat joi, 14 octombrie, că acesta a fost testat pozitiv la coronavirus. Rezultatul a venit la o zi după un test rapid la care a fost supus Egils Levits în ziua de miercuri, la întoarcerea dintr-o vizită de lucru în Suedia. În acest context, purtătorul de cuvânt a spus că președintele leton va face și un test PCR.  Ulterior, preşedintele leton a făcut testul PCR, care a confirmat şi infecţia cu SARS-CoV-2. Preşedintele leton l-a sunat personal pe şeful statului român pentru a-i explica situaţia şi pentru a amâna vizita.

Președintele Letoniei, confirmat pozitiv cu COVID

Trebuie spus că Egils Levits a amânat întrevederea pe care o avea programată joi cu noul preşedinte al Estoniei, Alar Karis, care se află la Riga în cadrul vizitei sale inaugurale în statele baltice vecine. Totuși, Karis se va întâlni cu preşedinta Parlamentului Letoniei, Inara Murniece. În februarie, Egils Levits a fost una dintre primele persoane vaccinate în Letonia împotriva noului tip de COVID-19, fiind vaccinat în faţa camerelor de filmat pentru a-i încuraja pe cei 1,9 milioane de concetăţeni ai săi să facă la fel.

În pofida eforturilor sale, campania de vaccinare din Letonia are un ritm foarte scăzut, iar rata de contaminare a crescut în mod semnificativ în ultimele săptămâni, determinând guvernul să declare, luni, stare de urgenţă, care va fi menţinută până pe 11 ianuarie anul viitor.