Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat miercuri că au fost descoperite derapaje majore în urma controlului făcut de Corpul de Control la Casa de Pensii din Mehedinți, unde 7.000 de oameni au încasat ilegal pensie.

„A fost corpul de control la Mehedinți. Acolo s-au înregistrat, cu siguranță, derapaje majore și informațiile din spațiul public, dar și informațiile de la fața locului ne confirmă lucrul acesta. Cei mai afectați sunt beneficiarii Casei Județene de Pensii Mehedinți și vom prezenta concluziile acestui raport și posibile măsuri de acțiune și de sancțiune”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan în cadrul briefing-ului de presă de la finalul ședinței de Guvern de miercuri.

Ministrul a precizat că raportul urmează să fie făcut public în acest caz. Aceasta a precizat că din acest raport va reieși „și neputința generată de cadrul legal de a sancționa șefi de instituție care nu își fac datoria”.

„Lucrul acesta îl voi aduce la cunoștință și vom vedea mai departe cum vom acționa”, a spus ministrul.

Se fac controale periodice la toate casele județene de pensii

Aceasta a mai spus că se fac controale peste tot, iar dacă vor apărea situații similare le va face publice.

„Se fac controale periodice la toate casele județene de pensii. Acolo vorbim, pe de o parte, de un conflict de muncă, pe de altă parte, de deficiență managerială în Casa Județeană de Pensii și dacă vom mai sesiza derapaje grave, care ies din funcționalitatea normală a caselor județene de pensii, evident că nu vom ezita să verificăm mai în amănunt. Pot să vă spun că în legătură cu funcționarea Caselor Județene de Pensii am tras câteva concluzii: sunt subdimensionate ca personal, sunt supraîncărcate ca atribuții, departamentele juridice sunt sufocate ca urmare a proceselor prin care pensionarii își câștigă drepturile în instanță”, a mai spus Turcan, întrebată fiind dacă situația de la Casa de Pensii Mehedinți este una izolată.

Ministrul a punctat că statul plătește, pentru o singură casă de pensii, asistență juridică, adică avocaților pensionarilor care își urmăresc drepturile în instanță, aproximativ 250.000 de lei. Cifra se ridică la 10 milioane de lei la nivel național doar pentru asistența juridică a pensionarilor care și caută dreptatea.

Peste 7.000 de persoane ar fi primit pensii ilegal între 2011 și 2017, în Mehedinți. Prejudiciul ar fi uriaș: de peste 9 milioane de lei.

Sursă foto: Facebook