Alertă în Europa! Portugalia a anunțat că, începând de duminică, va limita, pentru 15 zile, plecările propriilor cetățeni în afara granițelor țării. Această decizie a venit în contextul progresiei necontrolate a celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus.

”Guvernul va adopta măsura limitării deplasărilor în exterior ale cetăţenilor naţionali în următoarele 15 zile. Cu unele excepţii, vor fi limitate plecările cetăţenilor naţionali pe cale aeriană, terestră sau fluvială”, a declarat în parlament ministrul administraţiei interne, Eduardo Cabrita, citat de agenţia EFE.

Mai mult decât atât, la încheierea dezbaterii în cadrul căreia a fost aprobată prelungirea stării de urgență, s-a anunțat închiderea graniței cu Spania. Această măsură a fost implementată și anul trecut, în perioada 17 martie – 1 iulie.

Premierul portughez, Antonio Costa, a avertizat tot joi că ţara sa se află într-o etapă “groaznică” a pandemiei de coronavirus, parţial din cauza relaxării măsurilor restrictive dintre Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza agresivităţii noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.

Potrivit ziarului local Publico, citat de Reuters, aproximativ jumătate din cazurile de COVID-19 în regiunea capitalei Lisabona sunt infecţii cu această tulpină britanică.

Alertă în Europa! Portugalia intră din nou în carantină

Portugalia va intra începând de vineri în a doua carantină la nivel naţional. Anunțul a fost făcut de premierul portughez Antonio Costa, iar potrivit acestuia decizia de carantinare a fost luată pentru a frâna răspândirea epidemiei de COVID-19, care a înregistrat miercuri noi recorduri în ţară, informează AFP.

Potrivit premierului, noile restricţii sanitare corespund în linii mari celor care au fost deja în vigoare în martie şi aprilie, însă de această dată şcolile vor rămâne deschise, a precizat premierul portughez la finalul unei şedinţe de guvern extraordinare.

De menționat este faptul că, până în prezent, Portugalia a confirmat cel puţin 72 de cazuri de infectare cu mutaţia coronavirusului descoperită în decembrie în Marea Britanie.

De asemenea, se pare că apariţia acestei mutaţii şi în Portugalia coincide cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19 confirmate în această ţară şi de asemenea a deceselor asociate acestei boli, marţi fiind înregistrate 7.259 de noi infectări şi 155 decese.

În faţa acestei situaţii, toate partidele au susţinut în parlament decizia guvernului condus de socialistul Antonio Costa de a institui un nou lockdown pentru o durată de cel puţin o lună.

Sursă foto: Dreamstime