Aleksei Navalnîi acuză că este torturat în închisoare

Starea de sănătate a opozantului în vârstă de 44 de ani provoacă îngrijorări unor apropiaţi, după ce acesta a depus o plângere în care acuză gardienii de faptul că-l privează de somn, conform afp.com

Plângerea, în care acesta denunță o formă de tortură, a fost publicată pe site-ul lui Aleksei Navalnîi.

Starea de sănătate a opozantului provoacă îngrijorări

Gardienii „mă privează de somn. Este vorba, în realitate, de o recurgere la tortură prin privare de somn”, denunţă Navalnîi, potrivit sursei menționate.

Conform acestuia, este trezit „de opt ori pe noapte” de către angajaţi ai coloniei penitenciare din Pokrov, la 100 de kilometri de Moscova, unde ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar de fraudă din 2014 pe care-l deunţă drept motivat politic.

De asemenea, avocata sa, Olga Miahialova, a subliniat joi că Aleksei Navalnîi suferă de „dureri puternice” şi afirmă că se teme „pentru viaţa şi sănătatea” opozantului lui Vladimir Putin.

Miercuri, aceasta anunţa că activistul anticorupţie, în vârstă de 44 de ani, se plâmge de curând de „dureri puternice la spate” şi de faptul că a început să nu-şi mai simtă picioarele, dar că i s-a prescris ibuprofen, un antiinflamator obişnuit.

„Acesta a fost tot tratamentul său”, a spus Mihailova. Ea a mai adăugat că opozantul rus trebuie să vadă un medic adevărat pentru a știi exact ce se întâmplă.  „Nu ştiu cum se simte acum. Ar trebui să vadă un medic adevărat”, a adăugat avocata.

În ce stare se află opozantul rus

În acest context, unul dintre principalii colaboratori de-ai lui Navalnîi, Leonid Volkov, a veni și el cu o serie de detalii.

Potrivit acestuia,  administraţia penitenciară ar putea încerca să ascundă faptul că opozantul a fost transferat la infirmerie. Nu este prima oară când opozantul rus acuză probleme de sănătate. Alexei Navalnîi s-a mai simţit rău și pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova. La acel moment, el a fost internat de urgenţă la Omsk, un alt oraş din Siberia.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a cerut miercuri elibararea de urgență a acestuia. Totodată, el a subliniat faptul că Rusia subestimează și destabilizează vecinii percum Moldova, Ucraina, dar și Georgia.

„În pofida anilor de presiuni şi eforturi de iniţiere a unui dialog semnificativ, Rusia a intensificat comportamentul represiv pe plan intern şi comportamentul agresiv pe plan extern. În Rusia, observăm acţiuni de reprimare a disidenţilor politici şi cerem eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi a altor demonstranţi paşnici care au fost arestaţi. Pe plan extern, Rusia subminează şi destabilizează vecinii, inclusiv Ucraina, Georgia şi Republica Moldova. Susţine acţiunile de reprimare din Belarus şi încearcă să se implice în regiunea Balcanii de Vest”, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, miercuri.