La polul opus, stânga a exclus să întindă mâna extremei drepte, divizată și sancționată după dezvăluirea din 2019.

Primarul in exerciţiu, social-democratul Michael Ludwig, a câștigat alegerile municipale de la Viena duminică, 11 octombrie, în timp ce extrema dreaptă afectată de un scandal s-a prăbușit, potrivit primelor rezultate ale institutului de sondaje SORA.

Partidul SPÖ a câștigat 41,7% din voturi (+ 2,1 puncte) și va putea alege să formeze o coaliție cu conservatorii care s-au clasat pe locul al doilea cu 18,7% (+ 9,4 puncte), pentru a-și reînnoi coaliția cu Verzii, pe locul al treilea cu 14,6% (+ 2,7 puncte), sau cu liberalii, 8,1% (+ 1,9 puncte).

Stânga a exclus să întindă mâna extremei drepte, care este divizată și sancționată după dezvăluirea din 2019 cu privire la existenţa unei camere ascunse care l-a surprins pe liderul său în proces de negociere a unor finanțări secrete cu o femeie care se prezenta ca fiind un oligarh rus.

Demisia le-a adus eșecul

Partidul Libertății Austriece (FPÖ, extremă dreapta) a pierdut 23,3 puncte. Cu 7,7% din voturi, s-a prăbușit în timp ce fostul său președinte, fostul vicecancelar Heinz-Christian Strache, care a demisionat și apoi a fondat un partid dizident, a câștigat doar 3,6% din voturile exprimate. Potrivit institutului SORA, el nu adună suficiente voturi pentru a depăși pragul necesar de 5% și a intra în consiliul municipal, notează Le Monde. 

Totuşi, marja de eroare comunicată de SORA se ridică la 2%, datorită unui număr de voturi prin corespondenţă care s-au dublat de la alegerile anterioare din 2015, în special din cauza pandemiei de coronavirus.

Rezultatele finale vor fi comunicate luni, după numărarea tuturor voturilor primite prin poștă. Participarea, estimată la 68% duminică seară, a scăzut față de 2015, când s-au prezentat la vot 75% dintre alegători.

Viena are 1,9 milioane de locuitori. Poreclită „Roșie”, ea a fost întotdeauna condusă de un primar socialist, apoi social-democrat din SPÖ din 1919, cu excepția celor două dictaturi dintre 1934 și 1945 (austrofascismul apoi nazismul).

Este capitala Austriei, în prezent guvernată de conservatori și Verzi, dar și una dintre cele nouă regiuni (landuri) ale țării. Alegătorii au fost chemați la urne pentru a reînnoi consiliul municipal și primarii celor 23 de raioane.

Cetățenii europeni au putut vota la nivelul primarilor de raion, dar nu pentru a desemna membrii aleși ai consiliului municipal.