Anunțul vine din partea Casei Albe. Instituția a anunţat joi că Donald Trump va accepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, transmit Reuters şi dpa, citate de agerpres.

Anunțul survine  la doar o zi după ce preşedintele Statelor Unite refuzase să se angajeze că va accepta o eventuală înfrângere în confruntarea cu candidatul democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden, cotat mai bine în sondajele de opinie.

‘Preşedintele va accepta rezultatele unor alegeri libere şi corecte. Va accepta voinţa poporului american’, a declarat secretara de presă a Casei Albe, Kayleigh McEnany, la o întâlnire cu jurnaliştii unde a fost presată pe tema comentariilor făcute miercuri de Trump. Ea a sugerat că votul prin corespondenţă poate fi utilizat pentru fraude.

Trump, îngrijorat de votare

Totodată, Trump îşi exprimase îngrijorarea faţă de această modalitate de votare, care anul acesta va fi utilizată pe scară mai largă, în special din cauza epidemiei de coronavirus. Întrebat de un reporter dacă promite o tranziţie paşnică, el a ocolit un răspuns afirmativ direct, spunând doar că ‘Va trebui să vedem ce se întâmplă’.

Ulterior, mai mulţi republicani din Congres şi-au exprimat sprijinul pentru un transfer paşnic al puterii, însă s-au abţinut să îl condamne deschis pe Trump, colegul lor de partid. Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a promis pe Twitter că ‘învingătorul alegerilor din 3 noiembrie va fi instalat în 20 ianuarie. Va fi o tranziţie ordonată, la fel cum s-a întâmplat la fiecare patru ani din 1972 încoace’.

Nancy Pelosi, democrata cu cea mai înaltă poziţie în Congres – preşedinta Camerei Reprezentanţilor – a declarat, potrivit dpa, că ‘nu e o surpriză’ că actualul preşedinte al SUA pune la îndoială ideea unui transfer paşnic al puterii.

Senatorul Bernie Sanders, învins de Biden în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat la preşedinţie, a apreciat joi că Trump este ‘gata să submineze democraţia americană pentru a rămâne la putere’ şi că scrutinul din noiembrie va fi ‘între Trump şi democraţie’. Sanders a cerut crearea unei comisii independente pentru supravegherea alegerilor şi a susţinut că toate statele ar trebui să înceapă numărarea voturilor prin corespondenţă înainte de ziua alegerilor.

Chiar şi unii republicani, cum ar fi senatorul Mitt Romney, candidat la preşedinţie în 2012, l-au criticat pe Trump pentru atitudinea evazivă. Romney a scris pe Twitter că ‘tranziţia paşnică a puterii este fundamentală pentru democraţie; fără asta, e Belarus’.