Un document al Ministerului Finanţelor, având sigla "Ministerul Finanţelor Publice-Cabinet Ministru", cu semnătură, ştampilă şi număr de înregistrare din săptămâna trecută, arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, surse care însă în prezent nu pot fi asigurate, informează mediafax.ro.

"Acel document nu este oficial, este un document intern. Avem resurse pentru a acoperi reducerea TVA, am luat măsuri fiscale, iar acum urmează partea a doua pentru combaterea şi reducerea evaziunii fiscale. Sperăm ca dintr-o îmbunătăţire a colectării să putem să acoperim acel gol creat de reducerea TVA", a spus Chiţoiu, potrivit RTV.

În documentul Finanţelor, redactat la momentul la care proiectul de reducere a TVA la pâine pentru şase luni era anunţat de două luni, se arată că identificarea altor surse de venit care să compenseze sumele neîncasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesară pentru a menţine echilibrul bugetar şi ţinta de deficit asumată cu instituţiile financiare internaţionale.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la pâine – un angajament politic al Guvernului USL – de la 24% la 9%, şi impactul bugetar aferent, iar din analiză a rezultat că o astfel de măsură ar genera un impact bugetar negativ în trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) în 2013, 671,7 milioane lei în 2014, 707 milioane lei în 2015 şi 742,1 milioane lei în 2016.
‘Decizia politică de a reduce TVA la pâine începând cu data de 1 iulie a acestui an este asumată la nivelul Uniunii Social Liberale. Orice altă discuţie este inutilă acum. Analize au fost făcute la jumătatea anului 2012 şi la începutul acestui an, care arată că va fi un impact la nivelul bugetului, dar pe care îl vom acoperi prin reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor’, a declarat Daniel Chiţoiu, la RTV.
Ministrul a explicat că nu a solicitat un document în ultima lună prin care să fie arătate exact calculele cu privire la impactul bugetar al reduceri TVA la pâine, dar, indiferent de calcule, decizia a fost deja luată şi va fi pusă în aplicare de la 1 iulie, conform Agerpres.

Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar în realitate autorităţile vor avea mult mai mult fiscalizat, a declarat, pe 23 martie, premierul Victor Ponta.

‘Ne-am gândit să facem acea reducere de TVA pe tot lanţul la pâine, de la 1 iulie şi până la 31 decembrie 2013 şi vom vedea dacă se confirmă teoria noastră că de fapt o să avem încasări mai mari cu o cotă scăzută de TVA sau teoria FMI că vom avea o nouă gaură la buget. I-am cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să facă un parteneriat cu producătorii, să le explice că dacă avem un succes trecem de la pâine şi la alte produse. Doar pentru pâine impactul bugetar calculat brut prin reducerea de la 24 la 9% este de 250 de milioane de lei, dar noi am spus că în realitate o sa avem mult mai mult fiscalizat şi nu vom pierde cei 250 de milioane de lei’, a spus Victor Ponta.