Ajutor de la stat de 300 de euro, în 2024

Anul 2024 vine cu anumite ajutoare din partea statului pentru anumite categorii de persoane. Peste 2,5 milioane de cetățeni români sunt programați să primească anul viitor un ajutor financiar de 300 de euro. El va fi distribuit în mai multe tranșe, în cazul în care se îndeplinesc anumite condiții.

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a dezvăluit, marți, că măsura de a oferi ajutor românilor care fac parte din categoriile vulnerabile va continua și în anul următor. Aceștia urmează să primească atât vouchere pentru alimente, cât și pachete cu alimente, pe tot parcursul anului 2024.

Ministrul a mai explicat și că tichetele sociale în valoare de 50 de euro urmează să fie acordate și în anul următor. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, se va continua acordarea voucherelor pentru alimente în valoare de 50 de euro (250 de lei), o dată la fiecare două luni.

Cine beneficiază de aceste sume? Ele vor putea fi folosite doar pentru alimente și vor ajunge mai ales la pensionarii cu pensii sub 1.700 lei. Alte categorii care se vor încadra pentru primirea acestui ajutor sunt familiile monoparentale și familiile cu peste doi copii. Acestea nu trebuie să aibă venituri de peste 675 lei/membru de familie.

„Acest tip de sprijin va continua și în 2024 (voucherele de alimente – n.r.), la fel şi pachetele alimentare pentru cei care sunt la partea de venit minim de incluziune.

Este acel ajutor pe care l-am anunțat deja, continuitatea tichetelor sociale pentru persoanele vulnerabile, cei 250 lei o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a anunţat ministrul Adrian Câciu.

Județele cu cel mai mare număr de beneficiari de vouchere pentru alimente și mese calde sunt următoarele: București (122.000), Suceava (90.879), Iași (90.196), Dolj (89.801) și Bacău (82.410).

Ce alte categorii de persoane vor beneficia de vouchere

Pe lângă categoriile deja menționate, vor beneficia de aceste ajutoare și persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu. Veniturile lor nu trebuie să depășească 1.500 lei. Aceasta era suma specificată pentru tranșele din 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei, pentru tranșele din anul 2023.

Vor primi aceste ajutoare și familiile monoparentale cu venituri lunare sub 600 lei. Același lucru este valabil și pentru familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social. Totodată, vor putea beneficia și persoanele fără adăpost.

Mai mult de 2,5 milioane de cetățeni români, aflați în situații vulnerabile sau expuși riscului de sărăcie, urmează să beneficieze de aceste ajutoare în valoare de 250 lei sau 50 de euro la fiecare două luni. Prin simplu calcul, se observă că aceste persoane vor primi aproximativ 300 de euro pe tot parcursul anului viitor.