Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mică cu 10,1%, ca urmare rezultatelor consemnate în comerţul cu autovehicule (-16%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-7,2%).

Totodată, creşteri au înregistrat comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+85,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+1,2%).

Scădere cu 10% a volumul cifrei de afaceri din comerțul cu ridicata

În acelaşi interval, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 10%.

Pe de altă parte, în primele nouă luni din 2020 faţă de perioada similară din 2019, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat o cifră de afaceri în scădere atât ca serie brută (-32,9%), cât şi ca serie ajustată ( -33,7%).

Aceste rezultate au fost influenţate de reducerea cifrei de afaceri în activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-49,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-35,7%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-30%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-23,9%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-11,2%).

Raportat la perioada septembrie 2020 – septembrie 2019, datele INS arată că un volum total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, în creştere cu 5,8%, ca serie brută, respectiv cu 3,3% ca serie ajustată.

De asemenea, la acelaşi nivel comparativ, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat scăderi de 25,3%, pe serie brută, şi de 26,7% ca serie ajustată.

Potrivit sursei citate, în luna septembrie a acestui an, faţă de august 2020, volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, ca serie brută, a înregistrat o creştere cu 12,3%, datorită comerţului cu autovehicule (+13,2%), activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+12,5%), comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+11,1%) şi comerţului cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+5,9%).

Ca serie ajustată cifra de afaceri din acelaşi domeniu, dar ca serie ajustată, s-a majorat cu 4,7%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, în luna septembrie 2020, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri au scăzut cu 9,8%, ca serie brută, dar a crescut cu 2,6% ca serie ajustată.