Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Când se spune La multi ani de Sfânta Maria

Sărbătoare mare, mâine, în calendarul ortodox. Pe data de 15 august, românii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. În fiecare an, în această zi, există o mare dilemă dacă este sau nu bine să se ureze „La mulți ani”. Asta pentru că pe data de 15 august este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului. Cum este vorba deci de trecerea în neființă a Fecioarei Maria, mulți români susțin că este mare păcat dacă spui La mulți ani celor care poartă numele Sfintei Fecioare. Și asta pentră că, potrivit unora dintre noi, de Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții. Ei zic că ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie, atunci când Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Biserica a dat însă liber la urării. Slujitorii Domnului au explicat, în repetate rânduri în ultimii ani, că nu este deloc greșit să spui ”La mulți ani!” cu ocazia acestei sărbători. Ei au explicat că pe 15 august este o sărbătoare plină de bucurie. Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață, după cum reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Din acest motiv, această sărbătoare nu este tristă, ci plină de bucurie.

Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Când se spune La multi ani de Sfânta Maria

După credința Sfintei Biserici, la Adormirea Maicii Domunului, trupul ei n-a cunoscut putrezirea, care vine după moarte, nici n-a rămas în mormânt. Maica Domnului, cu trupul schimbat, viu și proslăvit, a fost mutată, cu trup cu tot la ceruri, ca o pârgă a întregii omeniri. Dar, spre deosebire de Mântuitor, ea a fost dusă la ceruri de îngeri, nu prin puterea ei, ca Mântuitorul. Și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

În calendarul popular, de Sântă Maria Mare se marchează trecerea de la vară la toamnă, iar marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

Ziua de 15 august este un motiv de sărbătoare nu doar în România. În Franța, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia sau în unele landuri din Germania, Adormirea Maicii Domnului este considerată o sărbătoare religioasă extrem de importantă.

Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Când se spune La multi ani de Sfânta Maria