România rămâne alegerea practică și sigură

Conform răspunsurilor la chestionarul realizat de Travelminit.ro, avantajul suprem al vacanțelor în România este drumul facil, ușor de parcurs cu mașina personală, varietatea tipurilor de locuri de cazare, prețul redus al sejururilor și posibilitatea de a-l achita cu tichete de vacanță.

Turismul intern a fost opțiunea aleasă de 88% dintre repondenții studiului. În alegerea locației de vacanță, 49% din repondenți au avut în vedere locuri ușor accesibile cu mașina. Vacanțele la munte, în special în zona Transilvaniei, au ieșit în topul preferințelor, cu 46 de procente, urmate de cele de pe litoralul românesc, cu 32 de procente.

Spre deosebire de anii anteriori când aproximativ un sfert dintre călătorii includeau opriri și în principalele orașe din Romania, pentru vacante tip city break, anul acesta turiștii se îndreaptă spre zone rurale și pensiuni agroturistice.

Din datele prezentate mai reiese faptul că, în weekend-ul de Sfânta Maria (14 – 16 august) foarte multe zone turistice din ţară au raportat un grad de ocupare de peste 95%.

Ce buget alocă românii

Anul acesta turiștii români sunt mult mai atenți cu bugetul de cazare. Aproape jumătate dintre repondenți au afirmat că au alocat între 100 și 200 lei / noaptea de cazare și 28% dintre repondenți au afirmat că au alocat între 200 și 300 lei / noaptea de cazare.

Românii caută să își minimizeze riscurile rezervărilor făcute, astfel că predomină rezervările last minute, fără avans plătit sau cu un avans minim și cu posibilitate de anulare cu până la 48 ore înainte de ziua de check in.

Hotelurile și pensiunile cu standarde mari, cele mai sigure

Teama unei expuneri prea mari și a contractării virusului sunt printre principalele motive pentru care românii au ales să-și schimbe planurile de vacanță din vara aceasta. În proporție de 64%, repondenți se tem de contaminarea cu Covid-19 sau de introducerea unei măsuri de carantinare obligatorie.

Chestionarul arată că, în proporție de 43% și 34%, românii consideră pensiunile și hotelurile cu standarde mari ca fiind cele mai sigure, și confirmă în proporție de 78% faptul că măsurile de prevenție sunt respectate foarte bine.