Fostul președinte a declarat că a fost operat de urgență la spitalul Charles de Gaulle din Paris. Aici medicii l-au supus unei operații foarte complicate, de transplant de aortă, iar operație a fost făcută de un medic tânăr, care, ulterior, a ajuns profesor și șef de secție.

„Eu am făcut o operație în care m-a operat un chirurg foarte tânăr care a ajuns profesor șef de secție. Mi-a înlocuit aorta. O operație pe care nu o putea face nimeni. Nu era român, dar nici francez. Acest profesor, deși foarte tânăr nu a fost cenzurat de sistemul de profesori care este la noi și care nu lasă niciun tânăr să se ridice”, a spus Băsescu la EVZ TV.

Traian Băsescu a spus că există o propunere în Parlamentul European în privința dezvoltării unui spital universitar european în fiecare țară membră și acest lucru s-ar putea întâmpla și în București în 2021. Acesta a fost operat la un astfel de spital de unde i-a venit și ideea și va întocmi de urgență un proiect tehnic pentru un astfel de spital dacă va ajunge primar general.

„În momentul de față există o propunere foarte frumoasă care stabilește și se va materializa la aprobarea bugetului în Parlamentul European, ca în fiecare stat membru să se dezvolte un spital universitar european. Bucureștiul trebuie să fie găsit cu proiectul pentru acest spital, la momentul 2021.

S-ar putea să nu se aloce bani pentru toate țările europene în primii ani, dar România este una dintre țările cu cel mai scăzut standard din punct de vedere al sănătății. Și atunci trebuie făcut acest spital universitar european, cu capacități de cercetare. La cel mai mare spital din Franța, spitalul Charles de Gaulle, cu 1000 de paturi, șefa ATI-ului este o româncă. Sunt convins că doamna doctor ar vrea să lucreze la ea acasă într-un astfel de spital. Sunt convins că foarte mulți medici ar opera dacă ar scăpa de sistemul profesoral care este acum în spitalele din Capitală”, a mai spus Băsescu.

Acesta a precizat că se pot aduce și în Capitală echipamente performante, dar sunt apar anumite probleme. În primul rând trebuie să existe oameni instruiți să le folosească și trebuie asigurate și consumabile, a spus fostul președinte Traian Băsescu.

„Având în vedere programele Uniunii Europene și resursele Primăriei Capitalei și ale Sectoarelor, cu certitudine se pot asigura cele mai performante echipamente medicale în spitale. Avem două probleme.

După ce le aducem, ce facem cu ele. Avem oamenii instruiți să le opereze? Deci primul lucru pe care l-aș face sunt cursurile pentru personalul medical pentru a lucra pe aceste dotări. De saturat spitalele cu tehnologie modernă, la resursele pe care le are Bucureștiul, nu este o problemă. Marea problemă este specializarea personalului, după care să le asiguri consumabilele, minim cinci ani, după achiziție, prin contract, și nu să lași tot felul de SRL-uri să facă afaceri cu consumabile, reactivi și ce mai trebuie la aparatele acestea”, a conchis Băsescu.