Motivul pentru care slănina este recomandată de către nutriționiști. Este benefică organismului

Se spune despre slănină că este un aliment care are foarte mult colesterol, ceea ce i-a făcut pe români să o ocolească. Însă, medicii nutriționiști spun că slănina conține, de fapt, colesterol bun care este benefic organismului. Aceștia mai spun că slănina mâncată în cantități mici este la fel de sănătoasă precum uleiul de măsline și somonul.

Specialiștii au mai scos la iveală, în urma unor studii, că slănina conține acid arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului și nu creșterea lui, îmbunătăţeşte funcţiile de protecţie ale organismului şi este necesar pentru producerea compuşilor chimici responsabili pentru răspunsurile imune şi reacţiile inflamatorii.

Proprietățile slăninii, asemănătoare cu cele ale somonului

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre cât de benefică este slănina, subliniind că ”procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeste cu mult pe cel al grăsimilor saturate.

Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slanina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă”.

Beneficiile pe care le are slănina asupra organismului

Nutriționiștii spun că slănina consumată în cantități mici este de folos pentru inimă și pentru vasele de sânge, în timp ce sprijină și tonusul vascular. De asemenea, aceasta este recomandată fumătorilor deoarece conține seleniu – întărește sistemul imunitar și previne oxidarea în organism.

În zonele în care se bea foarte multă țuică, oamenii au neapărat ca aperitiv și slănină deoarece aceasta are rol de pansament gastric și previn absorbția rapidă a alcoolului din stomac.

De asemenea, bătrânii foloseau slănina ca remediu al durerilor de articulații – se freacă articulațiile cu untură topită sau cu slănină veche, la care se adaugă și miere de albine.

Slănina este benefică și pentru durerile de dinți – se aplică o felie mică de slănină, nesărată, pe dintele dureros între gingie și obraz timp de 15-20 de minute.

Nu în ultimul rând, slănina are efecte benefice și în cazul durerilor articulare, după traumatisme – locul cu pricina este frecat cu grăsime de porc amestecată cu sare și apoi se bandajează zona.