Nicolae Ceaușescu și spionajul românesc. Dictatorul a vrut un serviciu care să-i vâneze dușmanii cu orice preț

Ion Mihai Pacepa a scris în cartea sa, intitulată „Orizonturi Roşii”, că Nicolae Ceaușescu a ordonat reorganizarea spionajul tehnologic, deoarece dictatorul a vrut să aibă un serviciu independent pe care l-a numit „Brigada SD”.

Astfel, numărul agenţilor a fost dublat la începutul anilor ’70. Aproximativ 300 dintre aceștia au fost trimişi în misiuni în străinătate, fiind un număr egal cu ceea ce avea la dispoziție și KGB-ul.

Potrivit informațiilor transmise de fostul consilier personal al lui Nicolae Ceaușescu, cele mai importante servicii SD erau cele pentru SUA, Japonia, fosta Germanie Federală, Marea Britanie şi Franţa.

Spionajul tehnologic românesc avea să fie între primele 3 din top

De asemenea, Ion Mihai Pacepa a scris și că spionajul tehnologic românesc avea să fie între primele 3 din top, la nivelul anilor 70.

„Ca şi în multe alte domenii, în care România deţine supremaţia, partidul nostru comunist şi-a format şi dezvoltat propriul său concept original asupra serviciile de informaţii tehnologice, cu câţiva ani în urmă. Ele s-au dovedit a fi susbtanţial superioare celor pe care le-am moştenit de la Moscova”, a spus Ceauşescu în fața lui Pacepa.

Totodată, fostul adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste a scris că școala DIE funcţiona sub masca unui centru de radiocomunicaţii civile, cu sediul la Snagov, apoi în Brăneşti.

Trebuie menționat că viitorii agenți aveau condiţii de-a dreptul speciale şi trăiau exact ca locuitorii din SUA, Franța sau Germania, astfel încât să le fie mai uşor să se adapteze ulterior. Pacepa scrie că dorința lui Ceaușescu era ca România să ajungă în top 10 economii la nivel mondial, susţinută de furturile de tehnologie din Vest.

„Avem peste 600.000 de români care trăiesc în Occident, cei mai mulţi în America. Detroit şi Cleveland sunt cele mai mari oraşe româneşti, în afară de Bucureşti. Şi mai avem o grămadă de germani care trăiesc în Germania Federală, care sunt fie născuţi în România, fie de origine română.

Trebuie să-i transformăm pe toţi, unul către unul, în patrioţi care luptă pentru ţara lor în străinătate, în soldaţi aflaţi în serviciul Partidului Comunist Român”, ar fi spus dictatorul, potrivit informațiilor oferite de Ion Mihai Pacepa.