Expertii citati de Digi au anuntat ca oxigenul din instalația ATI e puternic accelerator de foc, și ar fi putut spori intesitatea incendiului. Mai mult, focul ar fi pornit de la un scurtcircuit. Aproximativ 100 de persoane au participat la operațiunea de salvare. Mai mult, procurorii au sigilat locul tragediei, pentru a demara o anchetă.

Potrivit autorităților, incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț ar fi pornit de la un scurtcircuit în rețeaua de alimentare electrică a fabricii de oxigen, scrie gândul.ro.

10 persoane au murit, șapte sunt în stare gravă

Astfel, zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit sâmbătă după-amiază la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț, potrivit celui mai nou bilanț. Alte șapte persoane, între care un medic care a suferit arsuri extinse, sunt în stare gravă.

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. Marea majoritate a spitalelor din România sunt în curs de acreditare, iar directorul ANMCS, Marius Filip, a declarat la Digi24 că existau o serie de nereguli la Spitalul Județean Piatra Neamț în ceea ce privește siguranța la incendii. Spitalul este în subordinea Consiliului Județean Neamț. Flăcările au izbucnit într-un salon ATI de la etajul al doilea, iar ulterior s-au extins într-un alt salon ATI alăturat.

Un nou Colectiv

„Un Colectiv, nu am alte cuvinte”, a declarat la Digi24 primarul municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, care a relatat că a văzut cu ochii săi cum un bărbat își recunoștea mama printre victime.

Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar fără îndoială flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen existente în salonul de terapie intensivă. Toată aparatura era nouă, a declarat managerul spitalului la Digi24.

Prin apel la 112 pompierii au fost chemați la Secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț, de la etajul 2 Pompierii au intervenit în cel mai scurt timp, atât prin interiorul spitalului, cât și în exterior. Într-un salon a fost găsit un incendiu care se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum. Au fost evacuate 8 persoane care prezentau semne vitale și 8 persoane decedate. Încă două persoane au pierdut lupta cu viața între timp.