Din primele informații se pare că a luat foc o instalație de oxigen. Rămâne de văzut ce vor descoperi autoritățile în urma anchetei.

Persoanele rănite în urma incendiului care a izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ vor fi transportate la Iaşi, anunţă IGSU. Potrivit coordonatorului UPU-SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, şapte persoane care au fost afectate de incendiul izbucnit la spitalul din Piatra Neamţ vor fi transferate la două spitale din Iaşi.

Conform acesteia, spre Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ au plecat două autospeciale transport victime multiple şi două autospeciale de terapie intensivă. În pregătire se mai află o autospecială de terapie intensivă mobilă şi una de transport victime multiple.

„Aducem deocamdată şapte pacienţi, din care unul care a suferit arsuri şi şase care au COVID-19”, a informat Cimpoeşu.

Medicul erou, adus la Floreasca

Medicul rănit în urma incendiului izbucnit la Secţia ATI a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ va fi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale din Bucureşti.

Zece persoane au decedat în urma incendiului izbucnit, sâmbătă seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. Şapte persoane sunt în stare critică, printre care şi medicul de gardă.

Imaginile tragediei

Raportul ISU Neamț privind Spitalul Județean de Urgență

Un raport al Inspecţiei ISU Neamţ efectuat încă din anul 2016 după verificarea respectării normelor PSI în unităţile sanitare din Județul Neamţ, a scos la iveală peste 100 de nereguli. Cap de listă a fost Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Pe lângă lipsa unor minime dotări, învocându-se resurselor financiare limitate, la mijloc e vorba şi de indolenţa unor manageri, cât și nepăsarea celor de la centru. Ce să mai spunem că doar în ultimele zece luni s-au perindat opt manageri pe la spitalul „mortii” din Piatra Neamț. Cel care sâmbătă „a ucis” 10 persoane și alte șase se zbat între viață și moarte.

Raportul ISU menţionează aberaţii manageriale care pot pune în pericol vieţile pacienţilor, aparţinătorilor sau angajaţilor, documentul menţionând situaţii în care lucrări şi investiţii de sute de mii de euro sunt începute fără avizul ISU care trebuie obţinut în prealabil.

De asemenea, unităţi sanitare (private sau care aparţin administraţiilor publice) au fost depistate ca schimbându-şi destinaţia (din pensiune în unitate de îngrijiri paleative) sau extinzându-şi spaţiile de funcţionare (în care sunt oferite servicii pacienţilor) fără să obţină acelaşi aviz de la ISU.

Conform raportului ISU, „La Spitalului Județean de Urgență Neamț au fost începute lucrările de amenajare a blocului operator la etajul 2 al clădirii SC Nefromed Dialysis Centers și pasarelă de legătură cu etajul 2 al Pavilionului Chirurgical, fără ca în prealabil să se solicite avizul de securitate la incendiu;”