BEC, un fond care face parte din Breakthrough Energy Group, fondat de Bill Gates în 2015, a strâns până acum peste 1,5 miliarde de dolari de la companii şi organizaţii caritabile. Dar Jonah Goldman, directorul general al BEC, a declarat pentru Financial Times că fondul intenţionează în cele din urmă să investească de 10 ori această sumă, sau 15 miliarde de dolari, relatează CNBC.

Pentru a mobiliza 15 miliarde de dolari, Goldman a declarat pentru FT că fondul intenţionează să utilizeze structuri financiare inovatoare şi acorduri de parteneriat.

Pe site-ul său, Breakthrough Energy descrie BEC ca „un program menit să demonstreze cum putem finanţa, produce şi cumpăra noile soluţii care vor sprijini o economie cu emisii reduse de carbon”.

BEC se va concentra iniţial pe captarea directă a aerului, hidrogenul verde, stocarea de energie pe durată lungă şi combustibilul durabil pentru aviaţie.

Fondul, care intenţionează să investească în proiecte mari care altfel nu ar fi viabile din punct de vedere financiar, va face donaţii filantropice, investiţii în acţiuni şi acorduri de achiziţie de produse, potrivit FT.

BEC a anunţat în septembrie că a asigurat investiţii de la Microsoft, BlackRock, General Motors, American Airlines, Boston Consulting Group, Bank of America şi ArcelorMittal. De asemenea, a primit sprijin din partea Departamentului pentru Energie al SUA şi a braţului executiv al UE, Comisia Europeană.

Ce alte planuri are miliardarul

De asemenea, Woodside Petroleum, o companie din Australia, colaborează cu start-up-ul tehnologic Heliogen, finanțat de Bill Gates, pentru a construi o instalație demonstrativă, la scară comercială, în California, folosind tehnologia solară „revoluționară” a celei din urmă.

Woodside a confirmat deja că a acordat Heliogen o notificare pentru a începe achiziționarea de echipamente-cheie pentru instalația demonstrativă, de 5 megawați, care va folosi tehnologia solară concentrată, activată de inteligența artificială a Heliogen.

Woodside spune că tehnologia Heliogen este un sistem de energie solară, concentrată modular, activat de AI, care își propune să furnizeze energie curată, aproape 24 de ore din 24.

Heliogen este un start-up secret care dezvoltă o tehnologie solară promițătoare ce se bazează pe transformarea luminii solare în căldură extremă.

Folosirea oglinzilor pentru a reflecta lumina într-un singur punct a atins temperaturi de doar trei ori mai mici decât cea de la suprafața Soarelui. Această căldură extremă poate fi folosită pentru a produce ciment, sticlă sau oțel – industrii care depind în mare măsură de combustibilii fosili.