Detoxifierea organismului prin consumul apei cu lămâie a devenit un trend

Detoxifierea organismului prin consumul apei cu lămâie a devenit un trend în ultimii ani. În mediul online există mii de oameni care susțin că apa caldă cu un strop de lămâie, băută dimineața, este purificatoare, revigorantă și calmantă. Am trebui să le dăm crezare?

De fapt, ideea de detoxifiere vine din operațiunile medicale care detoxifică organismul de alcool, narcotice sau alți poluanți. Pentru a face acest lucru, există tratamente speciale care folosesc frecvent terapii bazate pe medicamente. Dar, în afara acestui cadru medical special, ideea de detoxifiere nu este decât un trend la modă, fără dovezi științifice clare, arată Sportskeeda.

Detoxifierea organismului cu apă cu lămâie înseamnă, de fapt, adăugarea sucului proaspăt de lămâie într-un pahar cu apă caldă sau rece. În anumite cazuri, există adaosuri precum miere sau piper cayenne. Unii susțin că această băutură are multe beneficii pentru sănătate.

apă cu lămâie
SURSA FOTO: Dreamstime

Beneficii majore pentru organism când bem apă cu lămâie

Hidratarea: Hidratarea este unul din cele mai importante avantaje ale detoxifierii cu apă cu lămâie. Sănătatea generală depinde de cantitatea de apă pe care o bem, iar adăugarea acestui fruct în apă o poate face mai gustoasă.

Boost de vitamina C: Lămâile conțin Vitamina C, un antioxidant puternic care întărește sistemul imunitar și ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor.

Sursă bună de antioxidanți: Dacă există ceva cu care asociem citricele, aceștia sunt antioxidanții. Deoarece lămâile sunt bogate în antioxidanți, apa cu lămâie ar putea fi un mod eficient de a avea o dietă bogată în antioxidanți, care acționează prin prevenirea deteriorării celulelor (stresul oxidativ). Aceste daune celulare au fost legate de unele boli, dar antioxidanții pot contracara stresul oxidativ, prevenind apariția unor boli.

Asigură cantitatea necesară de potasiu : Vitamina C este un micronutrient care se găsește în lămâi, dar nu e singurul. Lămâia oferă puțin potasiu, aproape 32 mg pe 50 ml de suc de lămâie și aproape 10 mg pe lingură de coajă. Potasiul este un mineral esențial, fiind cunoscut în principal pentru rolul în funcționarea nervilor și pentru a ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

Mituri despre detoxifiere și apa cu lămâie

Iată câteva dintre teoriile greșite legate de detoxifierea cu apă cu lămâie:

Detoxifiere: Sintagma „detoxifiere” este abuzată și interpretată total greșit. Ficatul și rinichii sunt principalele organe de detoxifiere din organism. Apa cu lămâie nu poate purifica complet corpul, așa cum promit unele diete de detoxifiere radicală.

Scădere în greutate: Apa cu lămâie poate ajuta la pierderea în greutate, încurajând hidratarea și reducând pofta de dulce. Dar grăsimea nu va dispărea doar bând apă cu lămâie. Exercițiile fizice și o dietă echilibrată sunt necesare pentru a da jos kilogramele în plus.

Efecte alcalinizante: Deși zeama lămâie este acidă, poate avea un impact alcalinizant asupra organismului atunci când este metabolizată. Totuși, ideea că trebuie să menții un anumit echilibru al pH-ului în corp doar bând apă cu lămâie nu este susținută de cercetări științifice.