Românii pot merge deja să se vaccineze cu a treia doză împotriva COVID-19. Ce impact va avea această măsură?

Nu doza trei contează atât de mult acum, în România, spune profesorul Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD şi reprezentant al României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nu are o părere prea bună despre impactul celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 în România.

Motivul invocat de medic este unul simplu: sunt prea mulţi români care nu sunt sunt vaccinaţi deloc.

În acest moment, doza a treia de vaccin nu este obligatorie. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu are încă o recomandare clară privind aceasta, fiind aşteptată să ia o decizie în perioada următoare.

Cine are nevoie de doza cu numărul trei?

Alexandru Rafila spune că a treia doză este necesară persoanelor imunodeprimate, care nu dispun de suficienți anticorpi.

El s-a dat pe sine drept exemplu, afirmând că nu va merge să se imunizeze cu cea de-a treia doză, având în vedere că a trecut deja prin boală şi este vaccinat cu cele două doze obligatorii, astfel încât consideră că are un nivel bun de anticorpi împotriva noului coronavirus, relatează Mediafax.

Profesorul Rafila a mai afirmat că nu crede că ar fi o idee bună actualizarea certificatului verde cu cea de-a treia doză de vaccin.

Mult mai mult decât vaccinarea cu doza trei, sănătatea publică din România va beneficia de creşterea procentului din populaţie care merge să se vaccineze cu schema completă împotriva COVID-19. Alexandru Rafila a dat drept exemplu aici o altă ţară latină, Portugalia, unde procentul celor vaccinaţi împotriva noului coronavirus a trecut deja de 80%.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu