În comunicat se precizează că Astra a adoptat "şi a prezentat Autorităţii un plan de măsuri care prevede, inclusiv, o majorare de capital compusă dintr-un aport al actionarilor existenti şi din fuziunea cu societatea achizitionata AXA Romania care va determina creşterea capitalului Astra cu peste 150 milioane de lei", arată comunicatul. Documentul face referire inclusiv la articolul 1 din protocolul 1 al Curții Europene a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la proprietate.

Potrivit comunicatului, Astra a solicitat Autorităţii să aibă în vedere acest plan de măsuri, dar răspunsul ASF a venit abia după deschiderea procedurii de redresare financiară.

"În ciuda faptului că implementarea măsurilor propuse prin planul de măsuri începuse deja, societatea convocând adunarea generală extraordinară a asociaţilor la data de 12.02.2014, aspect comunicat către ASF prin rapoartele curente şi adresele de informare, Autoritatea a actionat abuziv suspendând dreptul la vot al acţionarilor, zădărnicind astfel orice fel de demers de majorare a capitalului social şi de satisfacere a necesităţilor imediate de lichidităţi ale societăţii". Autoritatea a deturnat astfel procedura de redresare financiară de la scopul acesteia şi a adoptat această măsură căreia i-a oferit caracter sancţionator si destructiv, cu încălcarea normelor în vigoare. 

"Societatea a depus, la data 28.11.2013, în faţa Autorităţii documentele relevante cu privire la achiziţie, în vederea evaluării potenţialului achizitor şi a proiectului de achiziţie de către ASF. Deşi cadrul legal instituie Autorităţii un termen de 60 zile în care aceasta să se pronunţe pe cererea de autorizare a fuziunii, Autoritatea a amanat succesiv acest termen pana la data in care a dispus măsura intrării în redresare financiară faţă de Astra", mai scrie în document.

 

Toate amănuntele din spatele situației de la Astra precum și LISTA SOCIETĂȚILOR CE I-AR PUTEA URMA într-o analiză exclusiv Capital