50 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Liderii statelor din G7, reuniţi în Italia, au ajuns la un „acord politic” privind utilizarea veniturilor obținute din activele rusești înghețate ca garanții pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunțat un oficial al președinției SUA.

„Avem un acord politic la cel mai înalt nivel (…) şi 50 de miliarde de dolari vor fi destinaţi Ucrainei”, a spus oficialul american, care a cerut să rămână anonim.

Creditul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina va fi garantat cu veniturile din dobânzile generate de aproximativ 300 de miliarde de euro din activele rusești înghețate în statele G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA), venituri estimate la aproximativ 3 miliarde de euro anual.

Același oficial american a declarat că „este vorba despre un împrumut solidar”, însă principalul finanțator al acestuia vor fi SUA.

Luna trecută, statele UE au convenit ca veniturile din activele rusești înghețate în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia în Ucraina să fie utilizate pentru finanțarea ajutorului militar destinat armatei ucrainene.

Kremlinul a catalogat această decizie drept „furt” și „banditism”, considerând că va conduce la zeci de ani de procese și va submina reputația UE de apărător de încredere al proprietății și de loc sigur pentru investiții.

Rusia
Decizie privind activele ruseşti îngheţate / SURSA FOTO: Dreamstime

Statele UE au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro

Statele din blocul european, împreună cu cele din G7, au blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare și de aur.

Din această sumă, UE a înghețat active ale Băncii Centrale ruse în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro, dintre care circa 185 de miliarde de euro sunt depozitate în Belgia sub formă de titluri de valoare și numerar, gestionate de casa de compensare Euroclear. Restul activelor rusești înghețate în afara UE se află în principal în SUA, Japonia, Regatul Unit și Elveția.

Statele occidentale ar dori confiscarea directă a acestor active înghețate și utilizarea lor pentru reconstrucția Ucrainei și achiziția de arme și muniții pentru aceasta. Totuși, o astfel de măsură, solicitată și de guvernul de la Kiev, întâmpină obstacole juridice, geopolitice și financiare semnificative, cum ar fi riscul perturbării piețelor financiare internaționale și slăbirea monedelor occidentale. În plus, Rusia a amenințat cu represalii dacă această măsură va fi implementată.

Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a declarat joi, înaintea anunțului oficialului american, că încercările Occidentului de a-și însuși veniturile din activele rusești înghețate sunt ilegale și vor atrage un răspuns dureros din partea regimului de la Kremlin.