Noua ordonanță adoptată vizează transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene (Directiva 2019/904/UE) și interzice oficial punerea pe piaţă a unor produse din platic de unică folosinţă. De menționat este faptul că aprobarea acestuia pentru a transpune directiva europeană vine după două luni faţă de termenul limită.

Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna la finalul ședinței de Guvern. Totodată, acesta a mai adăugat că nu poate estima ce cantitate de produse din plastic vor fi scoase de pe piaţă.

În același timp, ministrul a mai adăugat că produsele care sunt deja pe piață vor fi vândute până la epuizarea stocurilor, fără a mai putea fi puse pe piață cantități noi.

În ceea ce privește lista prooduselor de plastic care vor dispărea treptat de pe piaţă, ele sunt tacâmurile, farguriile, paiele pentru băuturi, beţişoarele pentru urechi şi filtre din plastic pentru tutun.

„Directiva privind plasticul de unică folosintă a fost transpusă în legislatie printr-o ordonanţă care introduce şi în România obligaţiile pentru reducerea plasticului din natură. Majoritatea deşeurilor din apele maritime provin din plastic de unică folosinţă. Este practic cruciada pornită de Uniunea Europeană împotriva produselor din plastic”, a declarat Tanczos Barna.

Produsele de plastic, vândute în afara UE

Ministrul a precizat și ce se va întmpla cu producția produselor din plastic. Potrivit acestuia, ele vor putea fi produse în continuare, însă vor fi vândute pe piața din afara Uniunii Europene.

Amintim faptul că obiectivele actului normativ sunt „de a preveni şi de a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic şi asupra sănătăţii umane, precum şi de a promova tranziţia la o economie circulară cu modele de afaceri, produse şi materiale inovatoare şi durabile, contribuind astfel la funcţionarea eficientă a pieţei interne”, conform notei de fundamentare.

Totodată, proiectul de ordonanță mai prevede și o serie de schimbări care sunt legate de:

„prevenirea generării de deşeuri şi scăderea cantităţii de deşeuri din plastic de unică utilizare, îmbunătăţind astfel calitatea mediului, în mod special a ecosistemului marin Marea Neagră; utilizarea de către consumatori a alternativelor la produsele din plastic de unică folosinţă, durabile/care nu conţin plastic; reducerea consumului pentru pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conţine produse alimentare care sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet, dar și interzicerea introducerii pe piaţă a anumitor produse din plastic de unică folosinţă şi a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile”.