Aceste pensii vor dispărea! Vicepremierul Dan Barna a declarat la Digi 24 dorește ca Parlamentul să voteze pentru eliminarea pensiilor speciale.

“Poziția noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desființate. Aceasta este însă o abordare nerealistă. S-a încercat și anul trecut, teatral, de către fostul Parlament, știindu-se clar că inițiativa este neconstituțională.

Abordarea noastră este cea rațională și pragmatic realizabilă. Ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta sau cea următoare să ajungem la plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, fiindcă asta se poate face, n-are probleme de constituționalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor.”, spune Dan Barna.

Aceste pensii vor dispărea! Codul Administrativ va fi modificat

Vicepremierul a mai pus că, anul acesta, Codul Administrativ va fi modificat pentru abrogarea pensiilor speciale ale primarilor.

”În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta vom modifica Codul Administrativ, astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar că nu există un beneficiu al calității de primar, îndreptățirea la o pensie specială. Contributivitatea e un criteriu suficient.

Pentru celelalte categorii de pensii speciale, abordarea noastră este de a avea inițiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte, astfel încât să nu mai intrăm în clenciul pe care Curtea Consotituțională l-a punctat foarte clar, în care, datorită unui detaliu sau a unei referințe pentru o anumită categorie, toată inițiativa să fie respinsă.

Bucată cu bucată, fiecare categorie, unde se poate eliminarea, unde nu este posibilă din considerentele menționate de CCR, să venim cu o schemă de impozitare de 80-90%”, a afirmat Dan Barna.

Amintim că Guvernul a plafonat pensiile parlamentarilor, magistraților, cele militare și ale funcționarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi  prin Ordonanță de Urgență.

Prin aceeași metodă au fost plafonate și pensiile personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea