Este vorba despre schimbarea implementată în Croația, care este stat membru al UE din iulie 2013. Amintim că această țară a adoptat euro ca monedă oficială de la 1 ianuarie 2023.

Astfel, 14 ianuarie 2023 va fi ultima zi în care kunele croate vor putea fi folosite ca mijloc de plată. Primele două săptămâni ale acestui an au fost considerate perioadă de tranziție, atât euro cât și kuna putând fi folosite în tranzacții.

Amintim că primele monede euro croate au fost bătute pe 18 iulie 2022, iar de pe 5 septembrie 2022, prețurile în toată țara au început să fie afișate atât în kune cât și în euro. Această situație situație ce se va menține până pe 31 decembrie 2023.

„Preţurile bunurilor şi serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât şi în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afişării preţurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar şi vizibil. Această măsură este esenţială pentru protecţia consumatorilor.

Orice creştere a preţurilor legată de trecerea la euro este interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităţilor, care pot impune amenzi companiei respective, orice majorare nejustificată a preţurilor. Acest demers se înscrie în sfera protecţiei consumatorilor”, a transmis Banca Centrală Europeană (BCE).

Cetățenii se tem că prețurile vor exploda

În schimb, cetățenii nu par să împărtășească entuziasmul oficialilor din Croația. Oamenii de rând au reacții mixte, iar mulți se tem că prețurile exploda.

„Vom plânge după kuna noastră, preţurile vor exploda”, este de părere Drazen Golemac, un pensionar de 63 de ani din capitală.

Boris Vujcic, guvernatorul băncii centrale croate (HNB), a declarat că renunțarea la kuna, moneda națională folosită din 1994, este o „politică rezonabilă”.

„Euro aduce cu siguranţă stabilitate economică şi securitate. Toate segmentele societăţii – indivizi, companii şi stat – vor beneficia de pe urma adoptării monedei euro”, a declarat Ana Sabic, oficial al HNB, pentru afp.com

Faptul că Croația a introdus moneda euro și a intrat în zona euro nu înseamnă că salariul mediu va ajunge automat la media Uniunii Europene. În prezent, salariul mediu net al Croației pentru o persoană singură este de 866 de euro.

Conform ultimelor date Eurostat, această sumă reprezintă doar 37% din media zonei euro de 2.333 de euro.