În schimb, alte orașe europene și-au pierdut acest statut. Scorul general acordat prin indicele anual –  din 100 – este determinat prin examinarea mai multor factori, inclusiv calitatea asistenței medicale, educație, cultură, infrastructură, scrie Euronews.

Listele din 2023 ale Global Liveability Index oferă o perspectivă asupra locurilor în care este de preferat să trăiești în acest an și includ orașe de pe toate continentele. În ultimii ani, au existat intrări recurente pentru anumite orașe în Top 10, făcându-te să te întrebi dacă acestea au descoperit secretul unui trai mai bun.

Cum sunt alese cele mai bune orașe?

Cei care elaborează Global Liveability Index nu iau în calcul doar o atmosferă bună care diferențiază orașele. Scorul general – din 100 – este determinat prin examinarea a numeroși factori, inclusiv calitatea asistenței medicale, educație, cultură, infrastructură și așa mai departe.

Multe orașe din cele 173 de orașe studiate ca parte a raportului au înregistrat o creștere a scorurilor, după ce ultimele restricții legate de COVID-19 s-au relaxat, iar viața a revenit la normalitate. De fapt, scorul mediu al indicelui pentru toate orașele (exclusiv Kiev) a ajuns acum la 76,2 din 100, față de 73,2 cu un an în urmă, cel mai mare scor din ultimii 15 ani pentru lista originală de 140 de orașe.

Orașele din Europa, în jos pe tobogan

În ciuda unei schimbări în bine pentru majoritatea orașelor, după pandemie, una dintre schimbările vizibile din raportul din acest an, în comparație cu 2022, este numărul orașelor europene care coboară și mai mult în acest clasament.

Acest lucru se datorează, parțial, scăderii scorurilor de instabilitate, unele orașe resimțind efectele războiului din Ucraina.

Frankfurt și Amsterdam s-au prăbușit din top 10

Frankfurt și Amsterdam s-au prăbușit din top 10, deși anterior au deținut locurile 7 și 9 în 2022. Orașele din Marea Britanie au fost printre orașele europene cu cele mai semnificative scăderi. Edinburgh, care a intrat în top 50 pentru prima dată anul trecut, fiind plasat pe locul 35, a ajuns acum pe locul 58.

De asemenea, Londra (locul 34 în 2022) și Manchester (locul 32 anul trecut) au avut ambele scoruri slabe în acest an, scăzând cu 12, respectiv, 16 locuri. În ciuda scăderii unui număr de orașe, Europa de Vest și-a păstrat poziția în sondaj, îmbunătățindu-și scorul, de la 91,4 anul trecut la 92,3 anul acesta.

Cea mai mare îmbunătățire a fost observată în regiunea Asia-Pacific, care a obținut un scor de 73,5, față de  69,1 anul trecut.

Iată orașele intrate în Top 10

10. Auckland, Noua Zeelandă

Fiind orașul cu a doua cea mai mare îmbunătățire în ultimul an, Auckland – cel mai mare oraș din Noua Zeelandă – a ajuns pe locul 10 în indicele din acest an.

10. Osaka, Japonia

Osaka, al treilea cel mai populat oraș al Japoniei, a fost unul dintre beneficiarii unor scoruri mari în evaluările de cultură și mediu.

9. Toronto, Canada

Toronto este un alt performer constant când vine vorba de clasamentele anuale. Deși a scăzut cu un loc, de pe locul 8 pe locul 9 în 2023, scorul său de stabilitate a crescut în acest an.

7. Geneva, Elveția

Continuând tendința de scădere a orașelor europene, Geneva și-a păstrat și anul acesta un loc în Top 10. Deși a scăzut de pe locul 6 pe locul 7, orașul elvețian a înregistrat o creștere a punctajelor sale de educație. În general, este evaluat ca unul dintre cele mai bune orașe pentru a trăi, dar și unul dintre cele mai scumpe pentru a locui.

7. Calgary, Canada

Calgary a coborât de pe locul 3, în 2022, pe șapte. Deși niciun oraș din Statele Unite nu apare în Top 10, orașele canadiene sunt de obicei bine reprezentate. Cu toate acestea, în 2023, orașe precum Calgary au scăzut în acest clasament. Scorul de cultură și mediu a fost cel mai mare dezavantaj, în ciuda scorurilor perfecte la stabilitate, infrastructură, educație și asistență medicală.

6. Zurich, Elveția

Cel mai mare oraș din Elveția, Zurich, a coborât de pe locul trei pe șase.  Este evaluat drept unul dintre cele mai scumpe orașe din lume pentru a locui și a lucra ca expat, conform Sondajului Mercer privind costul vieții.

5. Vancouver, Canada

Vancouver a rămas și în acest an pe locul cinci, cu scorul de stabilitate în creștere, față de anul trecut.

4. Sydney, Australia

Pe lângă faptul că sistemul său de sănătate a obținut un scor perfect, educația și infrastructura orașului au primit punctaje foarte mari.

3. Melbourne, Australia

Ca și în cazul orașului Sydney, punctajul pentru Melbourne a fost afectat de presiunile semnificative ale vieții orașului cauzate de pandemia COVID-19. Mai multe valuri de virus au amenințat să copleșească sistemul de sănătate, dar în acest an, acest factor special a primit un scor perfect de 100,0, ajutând Melbourne să revină în top 10.

2. Copenhaga, Danemarca

Pentru al doilea an consecutiv, pe locul 2 se află Copenhaga. Continuă să aibă scoruri mari în general, inclusiv scoruri perfecte de 100,0 pentru educație, infrastructură și stabilitate.

1. Viena, Austria

Nicio schimbare la vârful clasamentului. Viena își păstrează și în acest an statutul de orașul cel mai bun în care se poate locui. Capitala Austriei a dominat clasamentul în ultimele 10 sondaje, ajungând pe primul loc în opt dintre ele.

Raportul menționează că Viena continuă să ofere „o combinație de neegalat de stabilitate, infrastructură bună, educație puternică și servicii de sănătate, cultură și divertisment”. Singurul defect este lipsa evenimentelor sportive majore.