Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, joi, modificări cu privire la condiţiile de înmormântare a persoanelor infectate cu noul coronavirus, ordinul de ministru urmând a fi semnat vineri. Cel târziu luni, documentul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit noilor modificări, preoţii vor avea voie să intre în spital la pacienţi în stare gravă, la fel şi aparţinătorii. Trupurile vor fi puse în sicrie care vor fi sigilate.

Echipa Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii cultelor pentru a discuta despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate care au fost bolnave de COVID-19.

”Ordinul de ministru este în lucru în acest moment. Cel târziu mâiine va fi semnat. Vor conţine toate modificările cerute de reprezentanţii cultelor, va contine modificări pe care MS le consideră necesare, vorbim de măsuri de protecţie. Vorbim de un ordin din aprilie 2020, deci e vorba de un ordin de mai bine de un an de zile. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului”, a eclarat Vlad Voiculescu.

Acesta a precizat că ordinul va prevedea accesul preotului sau al pastrorului în spital, la pacienţii care au nevoie. ”Avem în vedere şi pentru aparţinători lucrul acesta, cu respectarea unor reguli”, a mai declarat Voiculescu.

Care vor fi condiţiile de înmormântare?

Ministrul a mai precizat că trupurile persoanelor decedate vor fi puse în sicrie care vor fi sigilate.

Vlad Voiculescu a precizat că riscurile și posibilitățile sunt analizate în ceea ce privește înmormântarea, cu respectarea obiceiurilor religioase, celor care s-au stins din cauza coronavirusului. El a mai spus că schimbările se vor face printr-un ordin de ministru.

“Schimbările se fac prin Ordin de ministrul al Sănătății, trebuie să ascultăm toți specialiștii, există comisii de specialitate. Nu e un lucru pe care să vreau eu, să vrea cineva dintre decidenți, să îl decidă din pix. E un lucru care merită 24 – 48 de ore de analiză. Nu este o reglementare nouă, e o reglementare care are un an de zile”, a precizat Vlad Voiculescu, la Antena 3.