Jack Ma a spus că speră ca marile companii la nivel mondial, inclusiv rivalul Amazon, să i se alăture pentru a crea noua platformă menită să conecteze micile afaceri din întreaga lume.

"Respectam foarte mult Amazon. Ei fac o mulțime de afaceri la nivel mondial. Ar fi fantastic să lucrăm împreună, dar nu știu dacă le place ideea mea sau nu", a spus Ma, la Beijing.

CEO-ul Alibaba a vorbit în premieră despre ideea unei platforme de comerț electronic mondial la Forumul Boao pentru Asia, în luna Martie și a făcut lobby companiilor şi guvernelor în privinţa oportunităților, inclusiv la B20, un summit ce reuneşte oameni de afaceri din economiile G20.

Alibaba este proprietarul South China Morning Post.

Jack Ma a declarat că societatea a creat un grup care să studieze ce reguli ar trebui să se aplice pe noua platformă, inclusiv cele care acoperă tarifele și logistica. Standardele ar putea fi complicate, spune omul de afaceri chinez, având în vedere implicarea multor companii din diferite țări.

"Dacă vom merge într-o țară, iar președintele spune: "este o idee bună. Faceţi-ne o propunere", care este propunerea? Noi formăm acum o echipă care să se pregătească pentru normele și legile care însoţesc propunerile", a spus el.

Este de aşteptat ca Ma să testeze apele prin discuții cu una sau două țări cândva după G20 și summit-ul B20, care va avea loc în Hangzhou, în provincia Zhejiang, în luna Septembrie.

Jack Ma a declarat că noua platformă are ca scop reducerea barierelor comerciale, dar spre deosebire de Organizația Mondială a Comerțului, ar fi organizată de către companii, cu sprijin din partea guvernelor.

Ma a spus că este conștient de dificultăți și se declară pregătit să-și petreacă zeci de ani pentru a-şi transforma ideea în realitate.

„eWTP ar urma să fie o platformă deschisă, care ar implica mulți oameni și multe țări”, a spus el. „Una dintre cele mai dificile părți ar fi instituirea regulilor jocului, iar acest lucru este foarte complicat".

"Ar putea dura 20 sau chiar 30 de ani până când vom vedea realizată platforma eWTP și vom vedea o mulțime de provocări în viitor", a spus el.

"Alibaba nu deţine neaparat această platformă, dar dorim să participăm la construirea ei", a declarat Ma.

El a descris drumul spre înființarea platformei ca o adevărată cursă. "Suntem primii alergători, dar nu vrem să alergăm toate cele patru runde și vrem ca cineva să ne urmeze", a spus fondatorul Alibaba.

Cireşte articolul original în South China Morning Post. Copyright 2016. Urmăreşte South China Morning Post pe Twitter