'Companiile membre ABSL consideră că predictibilitatea mediului de afaceri este un factor cheie al creşterii economice, iar modificarea radicală a programului fiscal fără consultări cu mediul de afaceri sau fără studii de impact prezintă un risc major adus economiei în ansamblu, cu efecte imediate asupra dezvoltării industriei noastre şi creării de noi locuri de muncă', se arată în document. 

Potrivit acestuia, iniţiativele de tipul taxei de solidaritate afectează, prin reducerea salariului net, segmentul profesioniştilor performanţi din mediul privat care sunt responsabili cu atragerea de proiecte noi pe piaţa locală şi conducerea unor programe cu efecte benefice asupra întregii economii. 

'Mai mult, indiferent cât de mari sunt salariile şi încasările corespunzătoare acestora la bugetul de stat pentru cetăţenii afectaţi negativ de această iniţiativă, pensia pe care o vor primi de la stat va fi plafonată conform legislaţiei în vigoare – ceea ce conduce în fapt la crearea unei alte inechităţi în societatea românească. Este astfel clar că aceste resurse extrem de valoroase pentru economia românească, vor fi acum profund dezavantajate, iar migrarea lor (împreună cu proiectele coordonate de acestea) către destinaţii mai atractive va fi semnificativ sporită. Prin introducerea unei taxe pe cifra de afaceri este posibil ca România să între în conflict cu legislaţia Uniunii Europene în acest domeniu şi, în plus, să descurajeze investiţiile străine', menţionează sursa citată. 

ABSL precizează că investiţiile străine nu urmăresc profitul în primii ani de existenţă ai unei companii. 

'Taxarea acestora încă din primii ani, indiferent de rezultatele lor financiare, poate reduce semnificativ şansele lor de succes şi apetitul investitorilor, generând un efect negativ în cascadă în economia românească. În plus, în cazul relaţiilor comerciale cu mai multe nivele de subcontractori, acelaşi serviciu va fi taxat de mai multe ori similar cu sistemul de impozitare pe 'circulaţia mărfurilor' care s-a dovedit ineficient şi a fost abolit cu mulţi ani în urmă de majoritatea statelor dezvoltate. Astfel, ABSL consideră că operarea în condiţii de risc ridicat şi impredictibilitate, va face din ce în ce mai dificilă atragerea de noi proiecte pe piaţa românească şi promovarea României că destinaţie atractivă şi competitivă pentru investitorii din această industrie', menţionează sursa citată. 

Asociaţia propune reconsiderarea imediată a acestor măsuri şi dezbaterea lor cu reprezentanţii mediului de afaceri, ABSL asigurând noul Guvern că va aloca resurse pentru grupuri de lucru în dezbaterea acestor teme şi va veni cu propuneri concrete ca alternative viabile la asigurarea cadrului legislativ propice dezvoltării industriei şi economiei României. 

AGERPRES