Este vorba despre Ruth Bader Ginsburg, judecătoare celebră a Curții Supreme a SUA. Aceasta a fost numită la instanța supremă federală în 1993 de fostul președinte democrat Bill Clinton, conform news.ro

Ruth Bader Ginsburg a contribuit la decizii vitale luate în ultimele decenii în SUA

Ginsburg considerată cea mai puternică reprezentantă a aripii liberale a Curții înclinând balanța în favoarea progresiștilor în cazul unor voturi în chestiuni controversate ce divizau societatea.

Cu anii a căpătat faima unei adevărate vedete și era poreclită „Notorious R.B.G.”, în analogie cu starul rap „Notorious B.I.G.”, relatează CNN.

Cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme

Ginsburg se lupta de mai mulți ani cu cancerul. Aceasta a avut nu mai puțin de cinci recidive, iar la începutul acestui an o biopsie a relevat leziuni hepatice.

Aceasta făcut chimioterapie și a dat asigurări că rezultatele sunt bune și că își poate continua activitatea. De asemenea, spunea că a fi activă o ajută să lupte cu boala și spera să-și servească țara până la 90 de ani. Era cea mai veche judecătoare în funcție a Curții Supreme, din care a făcut parte 27 de ani.

Curtea Supremă a SUA are nouă judecători care sunt numiți pe viață de președinte. Locul devenit vacant reprezintă o oportunitate pentru Donald Trump, care se află în fața alegerilor prezidențiale, să consolideze majoritatea conservatoare a Curții. Donald Trump a numit în mandatul său doi judecători la Curtea Supremă, iar în actuala componență instanța era conservatoare la limită, cu 5 la 4 voturi.

„Națiunea noastră a pierdut un jurist de statură istorică. Noi am pierdut o colegă prețuită. Astăzi suntem în doliu, dar avem încredere că generațiile viitoare își vor aminti de Ruth Bader Ginsburg drept o promotoare neobosită și hotărâtă a justiției”, a spus judecătorul șef al Curții, John Roberts, într-o declarație, conform Radio România Actualități.