Doliu în lumea bogaților. A murit finanțistul Lord Jacob Rothschild

Familia Rothschild a confirmat că Lordul Jacob Rothschild, cunoscut pentru activitatea sa în lumea finanțelor și membru al celebrei familii bancare Rothschild, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani.

Prin intermediul unui comunicat trimis agenției de presă britanice PA News, familia a anunțat că înmormântarea lui Jacob Rothschild va avea loc în conformitate cu tradițiile evreiești, în cadrul unei ceremonii restrânse de familie.

Potrivit sursei citate, familia a subliniat că Jacob a fost nu doar o figură marcantă în viețile multor oameni. El a fost și un finanțator de excepție, un promotor al artelor și culturii, un funcționar public dedicat, un susținător fervent al cauzelor caritabile în Israel și al culturii evreiești. S-a remarcat și ca ecologist pasionat și prieten devotat. De asemenea, a fost descris ca fiind un tată și bunic extrem de iubit.

Cariera lui Jacob Rothschild a început în 1963, când s-a alăturat echipei băncii familiei, NM Rothschild & Sons. Apoi, în 1980, a devenit unul dintre fondatorii grupului de asigurări J Rothschild. În prezent acesta este cunoscut sub numele de St James’s Place. El a fost fondat alături de Sir Mark Weinberg.

Lordul Rothschild a fost căsătorit timp de peste 50 de ani cu Serena, care a murit în 2019, și lasă în urmă patru copii – Hannah, Beth, Emily și Nat – și mulți nepoți. Fundația Rothschild a confirmat că fiica lui Lord Rothschild, Hannah, îi va succeda în funcția de președinte al organizației caritabile.

Bogata carieră a Jacob Rothschild

Jacob Rothschild a înființat și Windmill Hill Asset Management cu scopul de a administra portofoliul filantropic al familiei sale.

Rothschild a îndeplinit funcția de președinte al RIT Capital Partners plc, un important trust de investiții listat la Bursa de Valori din Londra, care deținea un activ net de aproximativ 2 miliarde de lire sterline.

El a ocupat și poziția de președinte al J Rothschild Capital Management. Aceasta este o subsidiară a RIT Capital Partners plc.

Pe parcursul traseului său profesional, a ocupat diverse poziții. Inclusiv cea de vicepreședinte la BSkyB Television și de președinte al consiliului de administrație al Galeriei Naționale.

În vara anului 2023, Lordul Rothschild și familia sa au donat 66 de milioane de lire sterline, ceea ce constituie 8% dintr-un total de 825 de milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 1,27 milioane de lire sterline pe săptămână, către proiecte de caritate legate de comunitatea evreiască, educație și artă, conform informațiilor furnizate de Evening Standard.

Într-un raport din 2003, BBC News relata că acțiunile deținute de Mihail Hodorkovski, magnatul petrolier rus, în cadrul companiei YUKOS, au fost transferate către Rothschild. Acest transfer a avut loc în urma unui acord încheiat între cele două părți înainte ca Hodorkovski să fie arestat în același an.

Într-un tweet pe X, Fundația Rothschild a transmis un mesaj de condoleanțe. Reprezentanții fundației au anunțat că sunt „profund întristați să anunțe moartea Lordului Rothschild, om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

„Familia, colegii și numeroșii săi prieteni îi vor simți foarte mult lipsa”, au adăugat reprezentanții fundației.